Svest o korišćenju veterinarskih lekova u regionu Sjenice kao potencijalnih zagađivača životne sredine - Ćurčić, Marijana; Ćatović, Rialda; Ćirović, Tatjana; Stojilković, Nikola; Buha Djordjević, Aleksandra; Antonijević Miljaković, Evica; Djukić-Ćosić, Danijela; Javorac, Dragana; Baralić, Katarina; Bulat, Zorica; Antonijević, Biljana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Veterinarski lekovi dospevaju u životnu sredinu najčešće usled neadekvatnog odlaganja otpada, ali i kao metaboliti iz organizma životinja. Cilj studije je bio procena nivoa svesti uzgajivača stoke o upotrebi veterinarskih lekova u regionu Sjenice sa ciljem procene potencijalne kontaminacije životne sredine. Za procenu nivoa svesti uzgajivača stoke korišćen je anketni upitnik. Pitanja iz upitnika su se odnosila na najčešće korišćene veterinarske lekove i korišćenje bez nadzora veterinara. Dobijeni podaci pokazuju da je nivo svestu uzgajivača stoke u regionu Sjenice nizak jer koriste veterinarske lekove bez nadzora veterinara. Najčešće koriste antibiotike, streptomicin i benzoil-penicilin, antihelmintik – abendazol i, iznenađujuće, koriste formaldehid za dezinfekciju prostorija za smeštaj životinja, pri čemu ga smatraju veterinarskim lekom. Zbog rasprostranjene upoutrebe veterinarskih lekova u regionu Sjenice od strane uzgajivača stoke, a bez kontrole veterinara preporučuje se monitoring streptomicina, benzoilpenicilina i abendazola kao i njihovih metabolita u životnoj sredini, zemljištu i vodi. Potrebno je preduzeti dodatne mere opreza da zbog niskog nivoa svesti ne bi došlo do izloženosti ljudi ovim veterinarskim lekovima i njihovim metabolitima naročito zbog neadekvatnog tretiranja stajnjaka i drugog otpada.