Unapređenje prakse i upotrebe tehnologija za unapređenje adherence - Tadić, Ivana; van Boven, Job; Tsiligianni, Ioanna; Potočnjak , Ines; Mihajlović, Jovan; Dima, Alexandra Lelia; Nabergoj Makovec, Urška; Agh, Tamas; Kardas, Przemyslaw; Ghiciuc, Cristina Mihaela; Petrova, Guenka; Bitterman, Noemi; et al. (Arhiv za farmaciju, 2022)
Neadherenca pacijenata prema terapiji prepoznata je kao globalni problem udružen sa finansijskim opterećenjem pojedinaca i zdravstvenih sistema. Na nivou Evrope koriste se različite tehnologije za unapređenje adherence (Medication Adherence Technologies - MATech). Evropska mreža za razvoj najboljih praksi i tehnologija za unapređenje adherence (ENABLE, COST Action 19132) pokrenuta je sa ciljem da se: 1) identifikuju trenutne prakse unapređenja adherence (medication adhrerence – MA) od strane zdravstvenih profesionalaca; 2) kreira struktura repozitorijuma postojećih MATech koju mogu da koriste različiti stejkholderi; 3) da se pripreme vodiči za održivu implementaciju MATech širom Evrope. ENABLE okuplja zdravstvene profesionalce različitih profesija iz 39 zemalja kako bi se postigli ciljevi tokom četvorogodišnjeg perioda. Nekoliko studija u više zemalja Evrope pokrenuto je kako bi se izvršilo ispitivanje 1) stavova različitih stejkholdera delfi metodom i upitnicima, uključujući analizu trenutnih praksi u vezi analize i podrške MA u rutinskoj praksi, kao i barijere i facilitatore koji utiču na MA, 2) menadžment lekovima tokom COVID pandemije, 3) načine refundacije intervencija u vezi sa MA i 4) protokola koji identifikuju nabolje prakse i tehnologije. Kreirana je struktura MATech repozitorijuma, dok je usaglašavanje sa različitim stejkholderima u toku. Struktura repozitorijuma zasniva se na informacijama o MATech, ciljevima i sadržajima u vezi MA, i informacijama o naučnim procenama i implementaciji MATech. Na području Evrope istraživanje je identifikovalo ograničeni broj intervencija za unapređenje MA koje podležu refundaciji. ENABLE ukazuje na potrebu za kolaboracijom, razvojem infrastrukture i politike refundacije kako bi se unapredila upotreba MATech u rutinskoj praksi.