Razvoj proizvoda sa biljnim izolatima za primenu na koži - Žugić, Ana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Prilikom razvoja proizvoda sa biljnim izolatima/preparatima biljnih droga, osim zahteva vezanih za bezbednost i efikasnost, neophodno je zadovoljiti i specifične zahteve vezane za kvalitet, koji su veoma složeni, s obzirom na kompleksan hemijski sastav biljnih izolata (potrebno je, između ostalog, izvršiti identifikaciju i kvantifikaciju odgovarajućih jedinjenja i pratiti njihovu stabilnost). Takođe, kada su ovi proizvodi namenjeni primeni na koži, naročito je važno da nakon aplikacije budu estetski prihvatljivi za korisnike, pa se prilikom razvoja posebna pažnja mora posvetiti njihovim zadovoljavajućim senzornim karakteristikama. Kao primer razvoja proizvoda sa preparatima biljnih droga za primenu na koži, biće prikazana preformulaciona i formulaciona istraživanja ekstrakta talusa lišaja Usnea barbata u emulzionom nosaču na bazi alkil poliglukozidnih emulgatora, kao proizvoda za potencijalnu primenu kod infekcija kože. Preformulaciona istraživanja ekstrakta poslužila su osmišljavanju dva načina inkorporiranja tri različite koncentracije ekstrakta u nosač, nakon čega je izvršena sveobuhvatna procena koloidne strukture, fizičke stabilnosti i biofarmaceutskih karakteristika prototipa formulacije finalnog proizvoda. Ispitivanje efekata na koži i bezbednosti primene ovog proizvoda dobijeni su u in vivo merenjima biofizičkih parametara kože u različitim eksperimentalnim protokolima. Ista merenja korišćena su i u istraživanjima efekata drugih razvijenih proizvoda sa biljnim izolatima (masno ulje semena i ekstrakt lista borovnice, Vaccinium myrtillus/masno ulje semena industrijske konoplje, Cannabis sativa i ekstrakt cvasti smilja, Helichrysum italicum), koja su upotpunjena procenom senzornih karakteristika. Dobijeni rezultati ukazali su na značaj odabira podloge/nosača i načina inkorporiranja biljnih izolata na njihovo oslobađanje/raspoloživost, kao i na koloidnu strukturu, senzorne osobine i efekte na koži finalnih proizvoda.