Protektivni efekti ekstrakata ploda aronije (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott) kod cisplatinom indukovanog oštećenja bubrega kod pacova - Milutinović, Milica; Ćujić Nikolić, Nada; Šavikin, Katarina; Cvetković, Tatjana; Janković-Veličković, Ljubinka; Djordjević, Ivana; Randjelović, Milica; Miladinović, Bojana; Kitić, Dušanka (Arhiv za farmaciju, 2022)
Plod aronije (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott) predstavlja bogat izvor farmakološki aktivnih jedinjenja. Terapija cisplatinom dovodi do ozbiljnih neželjenih efekata od kojih je nefrotoksičnost najčešći. Cilj istraživanja jeste ispitivanje protektivnih efekata ekstrakata ploda aronije kod pacova sa akutnim oštećenjem bubrega izazvanim citostatskim lekom cisplatinom. Osušen biljni material (plod aronije i ostatak ploda koji zaostaje nakon ceđenja soka) ekstrahovan je metodom maceracije 50% etanolom, a zatim su ekstrakti liofilizovani u cilju što boljeg očuvanja polifenolnih jedinjenja. Sadržaj ukupnih polifenola, antocijana, proantocijanidina i flavonoida u ekstraktima određivan je spektrofotometrijskim postupcima, dok je za kvantifikaciju pojedinačnih antocijana i flavonoida korišćena metoda tečne hromatografije pod visokim pritiskom. Efekti preparata aronije procenjivani su na osnovu vrednosti biohemijskih, antioksidativnih i antiinflamatornih markera oštećenja bubrega u plazmi i tkivu, kao i histopatološke analize tkiva, kod različitih grupa pacova. Poređenjem efekata ispitivanih preparata, utvrđeno je da su ekstrakti ispoljili protektivno dejstvo i redukovali oštećenja bubrega kod pacova koji su tretirani cisplatinom. Na histopatološkim preparatima promene usled nefrotoksičnosti cisplatina lokalizovane su najčešće u tubulima bubrega, pa se i protektivni efekti preparata aronije tu uočavaju. Nivoi antioksidativnih i antiinflamatornih markera oštećenja u plazmi i tkivu bubrega takođe ukazuju na značajno protektivno dejstvo ekstrakata aronije. Ekstrakt ostatka ploda nakon ceđenja soka imao je izraženije protektivne efekte u poređenju sa ekstraktom celog ploda, što može biti posledica veće koncentracije polifenolnih jedinjenja, pre svega antocijana. Ekstrakti aronije mogu ublažiti oštećenja bubrega koja su posledica primene cisplatina što se pripisuje njihovom antioksidativnom i antiinflamatornom delovanju.