Razvoj i validacija metode tečne hromatografije spregnute sa masenom spektrometrijom za određivanje sadržaja rivaroksabana u uzorcima plazme - Crevar, Milkica; Miličević, Maja; Ivković, Branka; Džudović, Jelena (Arhiv za farmaciju, 2022)
Rivaroksaban pripada grupi direktnih oralnih antikoagulanasa (DOAK), lekova koji se koriste za prevenciju i lečenje venske tromboze i venske tromboembolije. Lekovi iz ove grupe se smatraju bezbednijim od antagonista vitamina K. U slučaju predoziranja, njihov najznačajniji neželjeni efekat je krvarenje. S obzirom na veliki toksikološki značaj, veoma je važno postojanje analitičke metode za određivanje sadržaja ovog leka u uzorcima biološkog materijala. Optimizovana je i validirana metoda tečne hromatografije spregnute sa masenom spektrometrijom (LC-MS/MS) za određivanje sadržaja rivaroksabana u uzorcima plazme. Uzorci plazme su pripremani metodom precipitacije proteina koja je vršena hladnim acetonitrilom. Kao interni standard korišćen je karbamazepin. Analiza je izvršena na Infinity Lab Poroshell 120 EC-C18, 4,6×100 mm, 2,7 µm hromatografskoj koloni. Mobilna faza se sastojala od acetonitrila i 0,1% mravlje kiseline (50:50, v/v), pri protoku od 400 μL/min i temperaturi kolone podešenoj na 30°C. Temperatura autosemplera je bila 4°C. Injekciona zapremina je bila 10 μL. Detekcija analita i internog standarda je izvršena u multireakcionom monitoring modu (MRM), pri sledećim jonskim prelazima: 437>145 (m/z) za rivaroksaban, odnosno 237>194 (m/z) za interni standard. Optimizovana metoda je validirana i dobijeni parametri ukazuju da je metoda osetljiva, specifična, selektivna, precizna i tačna. Uzorci su stabilni pri ispitivanim uslovima. Validirana metoda je primenjena za određivanje koncentracije rivaroksabana u uzorcima plazme pacijenata sa atrijalnom fibrilacijom, koji su bili hospitalizovani, pod strogim medicinskim nadzorom. Određene koncentracije su bile u očekivanom opsegu.