Inhibicija kappa opioidnog receptora produžava anti-depresivan efekat ketamine u mišjem modelu depresije - Živanović, Ana; Mitić, Miloš; Lukić, Iva; Adžić , Miroslav; Ivković, Sanja (Arhiv za farmaciju, 2022)
Klinička depresija (engl. Major depressive disorder, MDD) je jedno od najčešćih i najtežih mentalnih poremećaja od koga boluje preko 300 miliona ljudi. Klasični antidepresivi ispoljavaju svoj efekat sa zakašnjenjem i nisu efikasni kod približno 30% MDD pacijenata. Ketamin se nedavno pojavio kao nov i veoma efikasan lek protiv depresije. Međutim, efekti ketamina su prolazni i izazivaju neželjene nuspojave. Stoga je poboljšanje antidepresivnih dejstva ketamina od suštinskog značaja. Pokazano je da opioidna signalizacija moduliše antidepresivni efekat ketamina te je fokus istraživanja usmeren na kappa opioidni receptor (KOR) čija inhibicija takodje deluje antidepresivno. Ketamin je nekompetitivni antagonist NMDAR-a i ostvaruje svoje dejstvo preko mTORC1 signalizacije, dok antagonisti KOR-a (na pr. Norbinaltorfiminom, NorBNI) aktiviraju c-Jun N-terminalne kinaze (JNK). U ovoj studiji pokazano je da je kombinovani ketamin+NorBNI tretman produžio antidepresivne efekte ketamina kod adultnih mužjaka u mišjem modelu depresije izazvane stresom. Kombinovani tretman je aktivirao mTOR signalizaciju u strijatumu, moždanoj strukturi značajnoj u patologiji depresije, a u isto vreme, smanjio aktivaciju JNK potvrdivši dominantan inhibitorni efekat ketamina na JNK aktivaciju. Ove molekularne promene bi mogle biti odgovorne za ostvarivanje produženog antidepresivnog efekta ketamin+NorBNI tretmana. Ovi rezultati sugerišu da istovremena modulacija glutamatne i opioidne signalizacije može produžiti antidepresivne efekte ketamina kod mužjaka miša. To znači da NorBNI ima potencijal da bude uključen kao adjuvans ketamina u terapiji depresije, pre svega kod mužjaka.