Globalni problem uticaja zagađenja vazduha na zdravlje ljudi: značaj i uloga farmaceuta - Vujanović, Dragana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Zagađenje vazduha na otvorenom ili u zatvorenim prostorima) predstavlja veliku pretnju po zdravlje ljudi. Podaci ukazuju da je 99% svetske populacija izloženo povećanom zagađenju vazduha, što može dovesti do povećanog rizika od bolesti. Zdravstvene posledice pri kratkotrajnoj ili dugotrajnoj izloženosti zagađenom vazduhu su različite i jasno su definisane. Zagađenje vazduha je četvrti vodeći faktor rizika za pojavu prerane smrti u (2021 godini), a veći rizik nosi samo visok krvni pritisak, upotreba duvana i loša ishrana. Opterećenje potencijalnim bolestima koje može da izazove zagađen vazduha (engl. Burden of diseases, BD) ili Globalni teret od bolesti (GBD) je jedna od metoda deskriptivne epidemiologije. GBD se zasniva na proceni verovatnoće pojave bolesti ili smrti usled zagađenja, na osnovu definisanih parova– „faktor rizika od zagađenja i bolest", za koje trenutno postoji širok naučni konsenzus o uzročno-posledičnoj vezi između izloženosti i štetnih zdravstvenih ishoda. Potrebno je da podaci omogućavaju i pouzdane procene globalnog rizika. SZO prati izloženost zagađenom vazduhu (spoljašnji i unutrašnji) i uticaje na zdravlje na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou. Kvalitet vazduha se poboljšao u mnogim ekonomski razvijenim zemljama u poslednjih nekoliko decenija, dok opasni nivoi zagađenja vazduha i dalje postoje u zemljama sa niskim i srednjim ekonomskim razvojem. Neophodno je da kompletan zdravstveni sistem radi sveobuhvatno kako bi ublažili uticaj zagađenja vazduha na zdravlje ljudi. Farmaceuti, koji pripadaju primarnoj zdravstvenoj zaštiti su dostupni i lako mogu da preuzmu značajnu ulogu ne samo u terapiji respiratornih bolesti, već i podizanju nivoa svesti pacijenata (sveobuhvatna edukacija i nega istovremeno) u vezi sa zagađenjem vazduha.