Vanbolnička upotreba antibiotika u Republici Srpskoj: 2019. vs. 2020. godina - Stoisavljević Šatara, Svjetlana; Stojaković, Nataša; Golić Jelić, Ana; Djermanović, Mirjana; Škrbić, Ranko (Arhiv za farmaciju, 2022)
Bolest COVID-19 uzrokovana SARS-CoV-2 virusom je od decembra 2019. godine liječena nizom antibiotika, kao i antivirusnih i antigljivičnih lijekova. Ova studija je imala za cilj da procijeni vanbolničku upotrebu antibiotika u Republici Srpskoj tokom prve godine COVID-19 pandemije. Provedena je farmakoepidemiološka analiza u Republici Srpskoj (Srpska) u periodu od 2019. do 2020. godine, a na osnovu podataka dobijenih iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (IZJZRS). Analiza upotrebe lijekova je vršena koristeći ATC (anatomsko-terapijsko-hemijsku klasifikaciju)/DDD (definisana dnevna doza) metodologiju kao internacionalno priznatu metodologiju za procjenu upotrebe lijekova u populaciji. DDD je definisana kao prosječna doza održavanja lijeka kada se on upotrebljava kod odraslih osoba, a za osnovnu indikaciju. Podaci za upoređivanje su izražavani u DDD/1000 stanovnika/dan (DDD/1000/dan). Upotreba antibiotika je u 2020. godini u poređenju sa 2019. godinom bila značajno viša za J01 ATC grupe koje su imale najviše DDD/1000/dan u Srpskoj, a to su: J01C (za 61.31%), J01D (za 121.4%) i J01F (za 55.85%). Sa druge strane, uočen je i pad upotrebe antibiotika unutar ATC grupa: J01E (za 16,8%), J01X (za 17.13%) i JO1G (za 24.31%), ali to su J01 grupe antibiotika sa najnižim vrijednostima DDD/1000/dan u Srpskoj. Antibiotici se ne bi smjeli upotrebljavati za prevenciju i liječenje SARS-CoV-2 virusa osim ako je istovremeno prisutna i bakterijska infekcija. Dalja istraživanja su potrebna da bi se procijenio uticaj ovakvog trenda propisivanja antibiotika na specifične grupe antibiotika usko vezane za povećanu rezistenciju.