Upotreba probiotika uz antibiotik – koliko o tome znaju ispitanici sa teritorije Novog Sada - Kalić, Marina; Vojvodić, Sladjana; Katona, Gabor; Vidaković, Dušan (Arhiv za farmaciju, 2022)
Mikrobiota humanog gastrointestinalnog trakta sadrži 1014 individualnih mikroorganizama (više stotina vrsta mikroorganizama, dominantno u kolonu). Mikrobiota nudi mnoge prednosti za organizam čoveka kroz niz fizioloških funkcija kao što su jačanje integriteta creva ili oblikovanje crevnog epitela, sakupljanje energije, zaštita od patogena i regulacija imuniteta domaćina. Međutim, postoji mogućnost da ovi mehanizmi budu narušeni kao rezultat izmenjenog mikrobnog sastava, poznatog kao disbioza. Jedan od razloga nastanka disbioze može biti i upotreba antibiotika. Cilj rada je bio utvrđivanje učestalosti upotrebe probiotskih suplemenata u toku antibiotske terapije i znanja o njihovom pravilnom korišćenju za vreme i nakon upotrebe antibiotika. Korišćen je kvantitativni neeksperimentalni, deskriptivni dizajn, a kao instrument anonimna anketa. Anketa je distribuirana u apotekama u Novom Sadu. Anketirano je ukupno 200 ispitanika, od čega 50 muškog, a 150 ženskog pola. Svi ispitanici su bili punoletni, a rezultati pokazuju da najveći broj ispitanika (53%) pripada starosnoj kategoriji 27-45 godina. 72% ispitanika se izjasnilo da je nekada koristilo probiotike, a od tog broja, njih 90% koristi probiotike tokom antibiotske terapije. Od ispitanika koji koriste probiotike tokom antibiotske terapije, njih 85% poštuje pravilnu upotrebu, odnosno uzima probiotik najmanje 2 sata pre ili posle uzimanja doze probiotika, dok 15% uzima probiotik istovremeno sa antibiotikom. Kada je u pitanju dužina primene probiotika, 43% ispitanika nastavlja upotrebu probiotika još najmanje 2 nedelje nakon antibiotske terapije, dok 57% ispitanika ne nastavlja upotrebu nakon završene antibiotske terapije. Dobijeni rezultati ukazuju na potrebu za kontinuiranom edukacijom stanovništva, kako o potencijalnim benefitima, tako i o pravilnom načinu upotrebe suplemenata na bazi probiotika.