Efikasnost masti na bazi etarskog ulja Helichrysum italicum u tretmanu rana na modelu dijabetičnih pacova - Andjić, Marijana; Draginić , Nevena; Kočović, Aleksandar; Tomović, Marina; Petrović, Anica; Uštević, Andjela; Božin, Biljana; Kladar, Nebojša; Jakovljević, Vladimir; Bradić, Jovana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Smilje, Helichrysum italicum je tipična mediteranska biljka iz porodice Asteraceae. Etarsko ulje H. italicum, koje se dobija hidrodestilacijom biljke u cvetu (herba) se tradicionalno koristi za lečenje rana i opekotina, ali naučni dokazi koji opravdavaju njegovu tradicionalnu upotrebu ne postoje. Stoga je cilj našeg istraživanja da se proceni antioksidativna aktivnost komercijalnog uzorka etarskog ulja H. italicum i da se ispita efekat masti na bazi ovog etarskog ulja u tretmanu zarastanja rana na modelu dijabetičnih pacova. Antioksidativna aktivnost etarskog ulja je procenjena primenom pet in vitro testova: testovi neutralisanja 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH), hidroksil (OH•) i azot-oksid (NO•) radikala, test inhibicije lipidne peroksidacije (LP) i test antioksidativnog potencijala redukcije gvožđa (FRAP). Za ispitivanje in vivo efekata masti na bazi etarskog ulja korišćeni su pacovi sa prethodno indukovanim dijabetesom, kojima su nakon toga rane izazvane metodom ekscizije. Životinje su nasumično podeljene u četiri grupe: netretirane, i grupe kojima su lokalno aplikovane: 1% srebro sulfadiazin, eucerin podloga ili 0,5% mast na bazi etarskog ulja. Makroskopske i biohemijske analize su korišćene u cilju poređenja efekata različitih preparata. Etarsko ulje je neutralisalo DPPH i OH• radikal sa IC50 vrednostima 4,45±0,44 i 13,33±1,11 mg/mL. Dodatno, etarsko ulje inhibiralo je LP sa IC50=10,48±1,22 mg/mL. Lokalna primena masti pokazala je najveću kontrakciju rane od 7. do 21. dana sa najvećim sadržajem hidroksiprolina u poređenju sa svim ispitivanim grupama. Naši nalazi su otkrili da bi primena masti na bazi etarskog ulja H. italicum mogla poslužiti kao obećavajuće i inovativno sredstvo za zarastanje rana.