Znanja i stavovi farmaceuta u Srbiji o digitalnoj farmaciji - Tatić, Natalija; Stojkov, Svetlana; Jocić, Dragana; Jovanović Lješković, Nataša (Arhiv za farmaciju, 2022)
Upotreba digitalnih zdravstvenih tehnologija (DZT) je značajno porasla u toku pandemije Kovid. Jedna od potencijalnih prepreka daljoj implementaciji u zdravstvu predstavlja prihvatanje od strane zdravstvenih radnika. Stoga su ispitivani znanja i stavovi farmaceuta prema digitalnoj farmaciji u Srbiji. Studija preseka izvršena je putem namenski kreiranog na volonterskoj bazi anonimno samoadministrovanog onlajn upitnika. Od ukupno 119 ispitanika, 87% činili su magistri farmacije zaposleni u apoteci, 7% u nastavi, nauci i ostalim granama, dok su 6% činili farmaceutski tehničari. O digitalnim lekovima u proseku 86%, a digitalnim terapeuticima 90% ispitanika nije bilo upoznato ili je imalo pogrešne informacije. „Natural cycles“ prepoznalo je 25% ispitanika. Međutim, u proseku 66% je smatralo da DZT mogu pomoći zdravstvenim radnicima i pacijentima u očuvanju zdravlja, dijagnozi i terapiji, dok je 25% neodlučnh. Ovo bi pre ukazalo na manjak izloženosti farmaceuta informacijama, nego na prethodno opisano nepoverenje prema DZT. Pretpostavku može potvrditi rezultat da samo 13% ispitanika ne bi želelo da nauči više o nekoj od grana digitalne farmacije. Značajno više ispitanika, 60%, bilo je upoznato sa pojmom telemedicine. Ipak je 74% smatralo neposredni kontakt sa pacijentom „veoma važnim“, uprkos ekspanziji lečenja na daljinu za vreme pandemije Kovid. Ovo sugeriše potencijalnu barijeru za primenu tele- pristupa farmaceutskoj zdravstvenoj zaštiti, nasuprot iskazanoj želji 47% ispitanika da nauči više o telemedicini. Sprovedeno istraživanje je ukazalo na moguću spremnost za korišćenje, ali i nedostatak edukacije o DZT, izuzev telemedicine.