Antimikrobna aktivnost spironolaktona prema Cutibacterium acnes - Ilić, Dušan; Cvetković, Maja; Grigorov, Maja; Mladenović-Antić, Snežana; Ćirić, Vojislav; Pavlović, Dragana; Tasić-Kostov, Marija (Arhiv za farmaciju, 2022)
Spironolakton (SP) se koristi u vidu “off-label” sistemske i lokalne terapije akni zahvaljujući antiandrogenom delovanju. Naša prethodna studija je potvrdila bezbednost primene kremova za primenu na koži sa 5% SP. Cutibacterium acnes (C. acnes) je anaerobni, Gram-pozitivni bacil koji je uključen u patologiju akni. Iako postoje navodi, trenutno nema istraživanja koja pokazuju antimikrobnu aktivnosti SP. S tim u vezi, cilj rada je bio da istražimo potencijalnu aktivnost SP prema C. acnes. Ispitivani su 5% rastvor SP u DMSO-u i emulzija sa 5% SP stabilizovana alkil-poliglukozidnim (APG) šećernim emulgatorom. Za određivanje minimalne inhibitorne koncentracije (MIK) korišćena je mikrodiluciona metoda u skladu sa preporukama Nacionalnog komiteta za standarde kliničkih laboratorija. Vankomicin je korišćen kao pozitivna, dok je DMSO bio negativna kontrola. Oba ispitivana uzorka su pokazala antimikrobnu aktivnost prema C. acnes (ATCC 6919). Vrednosti MIK su bile 1.56 mg/g za 5% rastvor SP i 0.078 mg/g za emulziju sa 5% SP. Ovi rezultati su pokazali da je antimikrobna aktivnost SP bolja nakon inkorporacije u emulziju, ukazujući da APG emulziona podloga utiče na antimikrobnu aktivnost SP. DMSO je pokazao slabu aktivnost protiv testiranog bakterijskog soja. Sa druge strane, antibiotski lek vankomicin je ispoljio značajno veću antimikrobnu aktivnost od SP, kao što se i očekivalo. SP je sam po sebi, kao i nakon inkorporiranja u APG emulzionu podlogu pokazao zadovoljavajuću antimikrobnu aktivnost protiv C. acnes, što baca novo svetlo na upotrebu SP u terapiji akni, naročito u kontekstu lokalnog lečenja ove česte kožne patologije.