Fitohemijska analiza i antioksidaciona aktivnost vodenog i metanolnog ekstrakta nadzemnih delova biljke Viscum album L. - Kočović, Aleksandar; Bradić, Jovana; Petrović, Anica; Tomović, Marina; Popović-Milenković, Marija; Uštević, Andjela; Milovanović, Olivera; Andjić, Marijana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Bela imela, Viscum album L., se koristi u tradicionalnoj medicini u terapiji različitih oboljenja. Cilј ovog rada je da se utvrdi ukupan sadržaj fenola i flavonoida u vodenom i metanolnom ekstraktu suvih nadzemnih delova bilјke V. album prikupljenih tokom cvetanja i da se ispita njihova antioksidaciona aktivnost. Ekstrakcija bilјnog materijala je izvršena postupkom refluktovanja korišćenjem destilovane vode i metanola kao rastvarača, pri čemu je odnos droge i rastvarača bio 1:10. Pre ekstrakcije biljni materijal je usitnjen i prosejan. Nakon ekstrakcije, ekstrakti su profiltrirani, a rastvarač je uparen pod vakuumom. Dobijeni suvi ekstrakti su korišćeni u daljem istraživanju. Za određivanje antioksidacione aktivnosti ekstrakata korišćen je test neutralisanja DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl) radikala. Ukupni fenoli i flavonoidi su određivani spektrofotometrijski korišćenjem Folin–Ciocalteu reagensa za fenole i AlCl3 za flavonoide. Antioksidativna aktivnost je izračunata kao procenat aktivnosti neutralisanja DPPH radikala i izražena kao IC50 vrednost. IC50 vrednost vodenog ekstrakta V. album je 1334,42±1,22 μg/ml, a metanolnog ekstrakta V. album 1132,48±1,34 μg/ml. Za askorbinsku kiselinu IC50 vrednost je 33,54±2,12 μg/ml. Sadržaj ukupnih fenola vodenog ekstrakta V. album je bio 164,65±6,42 mg GAE/g, a sadržaj ukupnih flavonoida 75,53±2,21 mg QE (quercetin equivalent)/g. Sadržaj ukupnih fenola metanolnog ekstrakta je 179,27±16,04 mg GAE/g, a ukupnih flavonoida 79,71 ± 3,42 mg QE/g. Metanolni ekstrakt nadzemnih delova biljke V. album ima veći sadržaj ukupnih fenola i flavonoida od vodenog ekstrakta. Takođe, metanolni ekstrakt pokazuje bolju antioksidacionu aktivnost od vodenog ekstrakta.