Razvoj apotekarske delatnosti u Srbiji- šta nam je potrebno? - Andjelković, Jasna; Milijić Petrović, Valentina; Marković , Mirjana; Palović, Dragana; Buha Djordjević , Aleksandra; Popović , Ivana; Stojkov, Svetlana; Gigov, Slobodan; Drenić, Dušan (Arhiv za farmaciju, 2022)
Ovaj rad predstavlja skup preporuka koje mogu doprineti poboljšanju apotekarske delatnosti, a koje su proistekle iz niza stručnih sastanaka i prikupljanja mišljenja od magistara farmacije zaposlenih u različitim zdravstvenim ustanovama u Republici Srbiji. Opšta preporuka bi podrazumevala strogo poštovanje postojećih zakona (Zakona o lekovima i medicinskim sredstavima (1), Zakon o zdravstvenoj zaštiti (2)), ali i donošenje Zakona o apotekarskoj delatnosti, po ugledu na države sa razvijenom apotekarskom praksom. Pojedinačne ključne odredbe koje bi u kratkom vremenskom roku donele unapređenje apotekarske delatnosti i kvalitetne farmaceutske usluge ka pacijentima su obavezno prisustvo najmanje jednog diplomiranog farmaceuta sa licencom tokom celokupnog radnog vremena u svakoj apoteci, kao i poštovanje i kontrola režima izdavanja lekova na recept i lekova bez recepta. Na dugi rok, jačanje nacionalnih regulatornih tela u oblasti lekova i medicinskih sredstava je značajno radi poboljšanja kvaliteta, bezbednosti i efikasnosti lekova i izdavanja i primene terapije. Ovi poslovi bi prema svim standardima morali biti povereni isključivo magistrima farmacije, a u određenim slučajevima i odgovarajućim specijalistima farmacije. Razvoj specifičnih kliničkih veština i uvođenje dodatnih usluga, kao što su npr. vakcinacija i zbrinjavanje farmaceutskog otpada, bi značajno doprineli uštedama resursa i doprineli zdravstvenom sistemu u celini.