Lekovi koji utiču na telesnu težinu, dužinu i obim glave novorođenčeta na porođaju - Milosavljević, Jovana; Kočović, Aleksandar; Pejčić, Ana; Milentijević, Milica; Arsenijević, Petar; Milosavljević, Miloš; Janković, Slobodan (Arhiv za farmaciju, 2022)
Antropometrijske mere novorođenčadi na rođenju su važni pokazatelji zdravlja novorođenčadi, preživljavanja odojčadi i morbiditeta u detinjstvu. Naš cilj je bio da identifikujemo faktore koji značajno utiču na porođajnu težinu, dužinu i obim glave novorođenčeta na porođaju. Ovo je bila kohortna studija sa kombinovanim retrospektivnim i prospektivnim prikupljanjem podataka sprovedena na trudnicama čija je trudnoća praćena na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac, Srbija. Uticaj potencijalnih faktora na porođajnu težinu, dužinu i obim glave procenjen je primenom metoda multiple linearne regresije. Istraživanjem je obuhvaćeno 320 trudnica prosečne starosti 30,35±5,50 godina i 332 novorođenčadi (12 parova blizanaca). Identifikovali smo četiri faktora sa značajnim negativnim uticajem na porođajnu težinu, među kojima su bili upotreba metildope (B= –145,561;p=0,033) i kortikosteroida tokom trudnoće (B= –287,921;p=0,001). Negativan uticaj na obim glave novorođenčeta na porođaju između ostalog je imala primena kortikosteroida (B= –0,961;p=0,003) i antibiotika tokom trudnoće (B= –0,547;p=0,009), dok je upotreba kortikosteroida takođe pokazala značajan negativan efekat na dužinu novorođenčeta na rođenju u konačnom modelu multiple linearne regresije (B= –1,818;p=0,000). Sažetak karakteristika preparata kortikosteroida upozorava da ovi lekovi mogu povećati rizik od intrauterinog zastoja u rastu ploda kada se oni primenjuju u dužem periodu ili više puta tokom trudnoće, dok efekti metildope i antibiotika na razvoj fetusa nisu dobro poznati. Kliničari treba da obrate posebnu pažnju na trudnice koje tokom trudnoće koriste kortikosteroide, metildopu i antibiotike kako bi se sprečila pojava malih antropometrijskih mera novorođenčadi na rođenju.