Digitalizacija i robotizacija u pripremi citostatika pri bolničkoj apoteci u Oslu - Savić, Vedrana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Usled velikog broja pacijenata koji boluju od raka, velika je potreba za pripremom injekcija i infuzija sa citostaticima koje su individualizovane prema potrebama pacijenata. Priprema ovakvih lekova na odeljenjima u bolnici nosi sa sobom rizik po bezbednosti pacijenta (ispravna doza, kompatibilnost, mikrobiološka kontaminacija) i po bezbednosti zaposlenih (nepotrebno eksponiranje citostaticima). Stoga bolničke apoteke preuzimaju pripremu individualizovane terapije sa citostaticima, čime se dodatno omogućava da bolničko osoblje ima više vremena za rad sa pacijentima. Da bi se postigla što veća efikasnost i kvalitet u pripremi ovakvih lekova, koriste se softveri koji sadrže ključne informacije na osnovu kojih lekar određuje terapiju, a farmaceut kontroliše doziranje, kompatiblinost i pripremu leka. Tokom pripreme ovih lekova sve neophodne procedure nalaze se na ekranima, a operater pritiskom tastera može potvrditi da je svaka ključna operacija ispravno izvedena. Skeniranjem kodova na sirovinama smanjuje se mogućnost izrade pogrešnog leka, dok se skeniranjem koda na pripremljenom leku i ličnog koda pacijenta smanjuje rizik od primene leka pogrešnom pacijentu. Osim softvera, u bolničoj apoteci u Oslu se od 2015. godine koristi i proizvodni robot koji je omogućio značajno povećanje proizvodnih kapaciteta. Ipak, mogućnosti robota su za sada ograničene i ne mogu u potpunosti zameniti čoveka, pogotovu kada je u pitanju priprema inovativnih nosači lekova. Digitalizacija i robotizacija značajno mogu da poboljšaju efikasnost u pripremi citostatika i da osiguraju kvalitet proizvoda i bezbednost pacijenata. Ipak, vrlo je važno imati u vidu da je neophodno sprovoditi redovne testove i revalidirati procese kako bi se obezbedilo ispravno funkcionisanje ovih sistema.