Transformacija farmacije i uloga farmacije u globalnom zdravlju - Alves da Costa, Filipa (Arhiv za farmaciju, 2022)
Globalno javno zdravlje daje prioritet poboljšanju zdravlja i postizanju jednakosti za sve ljude globalno. Održivi ciljevi Ujedinjenih nacija (Sustainable Development Goals – SDGs) iz 2015. godine pozivaju na akciju u okviru 17 oblasti u kojima su potrebna ulaganja kako bi se osiguralo da do 2030. godine svi ljudi uživaju u miru i prosperitetu. Cilj SDG 3 (dobro zdravlje i blagostanje) i cilj SDG 4 (kvalitetno obrazovanje) su posebno važni za transformaciju farmacije. 21 razvojni cilj Internacionalne federacije farmaceuta takođe podržava globalno zdravlje transformacijom farmaceutske profesije kroz unapređenje farmaceutske prakse, nauke i obrazovanja kako bi se postigla kohezija sa širim globalnim imperativima SDG. Akademski kapaciteti i razvoj kompetencija su posebno relevantni za oblikovanje nastavnih planova i programa farmacije. Farmaceuti su tradicionalno uključeni u direktno zbrinjavanje pacijenata, konstantno unapređenje profesionalnih usluga, uključujući pregled lekova, primenu vakcina i upotrebu farmakogenetike za individualizaciju terapije lekovima. Postoje nove uloge farmaceuta, kao što su regulatorne i humanitarne. Ove napredne prakse zahtevaju od akademske zajednice da preispita nastavne planove i programe dodiplomskih/postdiplomskih studija i razmisle o promenama koje su potrebne da bi farmaceuti bili spremni za profesionalnu praksu. Dizajn nastavnog plana i programa zahteva priznavanje šireg konteksta u kome visoko obrazovanje funkcioniše, strateško planiranje, promociju multidisiplinarne saradnje i razvoj efikasnih sredstva za pružanje visokokvalitetnog obrazovanja koje treba da bude fokusirano na razvoju kompetencija sa veštinama pojedinaca za celoživotno učenje. Neophodno je posvetiti promenama i ulaganju u kontinuirano unapređenje kvaliteta obrazovanja koje dalje može uticati na farmaceutsku praksu i proširenje uloga farmaceuta kao stručnjaka za globalno zdravlje.