Antiradikalska aktivnost i fenolni sastojci metanolnog ekstrakta herbe Stachys milanii - Kukić-Marković, Jelena; Milutinović, Violeta; Niketić, Marjan; Petrović, Silvana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Stachys milanii Petrović (Lamiaceae) je endemit centralnog i istočnog dela Balkanskog poluostrva koji raste pretežno u dolinama reka na poluslanim zemljištima, često i po obodu žitnih polja i po napuštenim oranicama. U Republici Srbiji je kritično ugrožena i strogo zaštićena vrsta, sa samo jednim zabeleženim staništem. Biljka je do sada ispitivana u pogledu sastava i antimikrobne aktivnosti etarskog ulja herbe i kompozije masnih kiselina semena. Cilj ovog rada bio je da se ispitaju antiradikalski potencijal i fenolni sastojci suvog metanolnog ekstrakta herbe. Nadzemni delovi S. milanii u cvetu prikupljeni su u Severnoj Makedoniji (Ovče Pole). Sprašen, osušen biljni materijal je ekstrahovan posupkom bimaceracije najpre hloroformom, a zatim metanolom. Dobijeni suvi metanolni ekstrakt korišćen je za dalju analizu. Odgovarajućim spektrofotometrijskim postupkom utvrđena je snažna, koncentraciono-zavisna anti-DPPH aktivnost ekstrakta (SC50=34,15 μg/mL). Spektrofotometrijski, korišćenjem Folin-Ciocalteu reagensa, utvrđen je i značajan sadržaj ukupnih polifenola (0,47 mg galne kiseline/mg suvog ekstrakta). U TLC-DPPH testu uočene žute zone ukazale su na prisustvo većeg broja jedinjenja koja snažno neutrališu ljubičasti DPPH-radikal. LC-MS analizom u ekstraktu su detektovani jedna fenolkarboksilna kiselina, četiri feniletanska heterozida, osam flavonoidnih heterozida derivata 8-hidroksiflavona i jedan heterozid apigenina. Korišćenjem komercijalnih standarda identifikovni su i kvantifikovani hlorogenska kiselina (1,63%) i akteozid (2,65%), kao glavni feniletanski heterozid. Frakciju derivata 8-hidroksiflavona činilo je šest heterozida hipolaetina i dva heterozida izoskutelareina; korišćenjem jedinjenja prethodno izolovanih iz herbe S. alpina subsp. dinarica Murb., identifikovani su 4’-O-metilhipolaetin-7-O-[6’’’-acetilalozil(1®2)]-glukopiranozid i izoskutelarein 7-O-[6’’’-acetilalozil(1®2)]-glukopiranozid, koji su ujedno predstavljali i najzastupljnije flavonoide u ekstraktu, redom.