Formulacija i procjena gel vehikuluma za oralnu primjenu peleta sa dikolfenakom - Stojmenovski, Aneta; Mirjanić, Maja; Gatarić, Biljana; Bubić Pajić, Nataša; Račić, Andjelka (Arhiv za farmaciju, 2022)
Oralni gelovi su predloženi kao potencijalno koristan pristup u cilju prevazilaženja poteškoća koje se javljaju prilikom primjene čvrstih ili neviskoznih oralnih farmaceutskih oblika. Cilj ovog istraživanja je bio formulisanje i karakterizacija gelova za oralnu primjenu peleta sa diklofenakom, korišćenjem karbomera (0,5% m/m) (G1), natrijum-alginata (5% m/m) (G2) i želatine (2,5% m/m) (G3) kao sredstava za povećanje viskoziteta. Pelete koje sadrže 75 mg diklofenaka (25 mg u gastrorezistentnim peletama i 50 mg u peletama sa produženim oslobađanjem) su ekstrahovane iz komercijalno dostupnih kapsula i dispergovane u 10 g gel vehikuluma. Ispitivane su fizičko-hemijske osobine (izgled, bistrina, pH, viskozitet) izrađenih formulacija. Ispitivanja brzine rastvaranja ljekovite supstance iz izrađenih gelova su vršena pomoću aparature sa korpicama (100 rpm), u dvije faze (kiseloj i baznoj, uz upotrebu 0,1M HCl i fosfatnog pufera (pH 7,5), redom), u trajanju od 24 h. Bistrina, pH i viskozitet svih formulacija bili su u prihvatljivom opsegu za oralne gelove. Ispitivane formulacije su pokazale različite profile brzine rastvaranja u odnosu na referentni proizvod, izuzev formulacije G3. Visoki viskozitet karbomernog gela u fosfatnom puferu, inhibisao je rastvaranje diklofenaka. Količina lijeka rastvorenog na kraju eksperimenta povećana je u odnosu na komercijalne kapsule (80,1%) i iznosila je 92,0% (G2) i 100,8% (G3), redom. Pelete sa diklofenakom su uspješno inkorporirane u oralne gelove. Gelovi natrijum-alginata i želatine imaju potencijal da olakšaju gutanje i mogu se smatrati korisnom strategijom za prevazilaženje problema sa primjenom drugih farmaceutskih oblika za oralnu primjenu.