Primena veze između inflamacije i tumora u razvoju jedinjenja sa antitumorskom aktivnošću - Dobričić, Vladimir; Keta, Otilija (Arhiv za farmaciju, 2022)
Procenjuje se da je do 20% smrtnih slučajeva koji su posledica tumora povezano sa inflamacijom. Inhibicija enzima inflamacije COX-2 i 5-LOX utiče na tumorske ćelije direktno ili indirektno preko tumorskog mikrookruženja. Širi antitumorski potencijal je do sada ispitan za malu grupu COX-2 inhibitora, dok takva istraživanja nisu do sada vršena na dualnim COX-2 i 5-LOX inhibitorima. Glavni cilj projekta je da se identifikuju najbolji kandidati za antitumorske lekove iz grupe COX-2 i grupe dualnih inhibitora COX-2 i 5-LOX (novosintetisana i prethodno sintetisana jedinjenja). Nova jedinjenja će biti dizajnirana primenom in silico metoda koje se zasnivaju na poznavanju strukture receptora i liganda, nakon čega će biti sintetisana. Citotoksičnost će biti ispitana na četiri tumorske ćelijske linije primenom MTT testa. Širi antitumorski potencijal odabranih jedinjenja, koji podrazumeva sinergističko dejstvo sa konvencionalnom hemoterapijom i radioterapijom, inhibiciju angiogeneze i aktivnost prema multidrug rezistentnim ćelijskim linijama, će biti ispitan, nakon čega će biti identifikovana vodeća (lead) jedinjenja. Mehanizam delovanja vodećih jedinjenja će biti predložen nakon bioinformatičke analize ekspresije gena. Biće izvršena in vitro procena pasivne gastrointestinalne apsorpcije (PAMPA i BMC metodama), vezivanja za humani serumski albumin (HPLC i elektrohemijkim metodama) i metabolizma primenom humanih mikrozomnih enzima jetre. QSPR, QSRR i QSMARt modeli će biti formirani i, zajedno sa analizom metabolizma, biće upotrebljeni za optimizaciju struktura vodećih jedinjenja. Rezultat projekta će biti novi kandidati za antitumorske lekove, uspostavljanje novih i jačanje postojećih naučno-istraživačkih saradnji i postavljanje polazne tačke za potencijalna klinička ispitivanja vodećih jedinjenja.