Virtuelna klinička ispitivanja - Parker, Mark (Arhiv za farmaciju, 2022)
Dvostruko slepa randomizovana kontrolisana ispitivanja su zlatni standard u proceni kliničkog dejstva lekova, sa ključnim kliničkim ispitivanjima faze 3 koja čine temelj potpune revolucije u procesu donošenju odluka u zdravstvu tokom poslednjih decenija. Međutim, takva ispitivanja su izuzetno skupa za sprovođenje, a verovatnoća uspešnog lansiranja novog leka kreće se od samo 3% kod poremećaja nervnog sistema do 16% kod antiinfektivnih lekova. Uzimajući u obzir Markovljeve i modele simulacije diskretnih događaja, koji se sada globalno koriste u velikoj meri u procesu donošenju odluka nakon lansiranja leka, moguće je sprovesti „virtuelna klinička ispitivanja“ u svim fazama lansiranja kako bi se robusno analizirali lekovi i njihova vrednost kao terapije.