Prikaz jednog nadzora nad kvalitetom rada apoteka u Beogradu 1888. godine - Arsić, Jasmina; Krajnović, Dušanka (Arhiv za farmaciju, 2022)
U devetoj deceniji XIX veka nastale su značajne promene u regulisanju rada apoteka. Sanitetsko odeljenje Ministarstva unutrašnjih dela suočavalo se, kako sa poteškoćama u uspostavljanju mreže apoteka u novooslobođenim krajevima Srbije, tako i sa jednim državnim hemičarom, kao redovnim članom svih komisija za nadzor u Srbiji. Cilj rada je da se prikažu ishodi redovnog nadzora nad kvalitetom rada šest, od postojećih sedam apoteka u Beogradu 1888.godine (izuzev jedne novootvorene koja je bila pregledana pri otvaranju). U radu je primenjena metoda istorijske analize uz korićenje primarnih i sekundarnih izvora podataka.Nadzor je obuhvatao kontrolukadrova, opreme, sadržaja i kvaliteta lekova u apotekama. Komisiju su činili: državni hemičar dr FerdinandŠams, gradski fizikus i predstavnik policijske vlasti Beograda. Jedna apoteka je u potpunosti ispunjavala predviđene uslove, četiri apoteke su delimično ispunjavale uslove, dok jedna apoteka uopšte nije ispunjavala uslove predviđene Zakonom o uređenju sanitetske struke i čuvanju narodnog zdravlja (1881). Naknadna kontrola rada, obavljena šest meseci kasnije, pokazala je da su delimično ispravljene nepravilnosti u radu. Komisija je vlasnicima ostavila treći rok od 45 dana za ispravku svih utvrđenih nepravilnosti. Nadzor nad apotekarskim poslovanjem u Beogradu krajem XIX veka ukazao je na niz nepravilnosti koje su morale biti otklonjene kako bi se nastavilo sa radom.