Implementacija zakonskih propisa u vezi sa oglašavanjem lekova u Srbiji od druge polovine XIX do prve polovine XX veka - Arsić, Jasmina; Krajnović, Dušanka (Arhiv za farmaciju, 2022)
Nedostatak propisa o oglašavanju lekova u prvoj polovini XIX veka u Srbiji, omogućio je oglašivačima da daju preuveličane, često lažne tvrdnje o dejstvu reklamiranih lekova, nudeći ih kao univerzalne lekove za sve bolesti. Odsustvo informacija o sadržaju potencijalno opasnih supstanci, placebo efeketi i samomedikacija, bili su značajni faktori njihove dugotrajne popularnosti, ali i kritike od strane kreatora zdravstvene politike. Cilj rada je prikazati hronologiju regulative u oglašavanju lekova u Srbiji. Korišćene su metode dokumentacione analize i desk analize sekundarnih podataka. Implementacijom zakonskih propisa o oglašavanju lekova prvo je regulisano označavanje lekova. Pravilnik Stalnog stručnog saveta za ispitivanje i kontrolu lekova (1926.) zabranjivao je promet neregistrovanih lekova, oglašavanje postojećih lekova pod drugim nazivima i oglašavanje lekova jakog dejstva u dnevnoj štampi. Pravilnik o oglašavanju lekova i lekovitih specijaliteta u dnevnim listovima ili drugim načinom (1931) određuje sadržinu teksta oglasa čiji je sadržaj kontrolisao Stalni stručni savet za ispitivanje i kontrolu lekova. Regulacija oglašavanja lekova u Srbiji je evoluirala u posmatranom periodu, prateći stalne promene u društvenom, tehnološkom i političkom okviru, uz održavanje visokog nivoa odgovornosti kreatora politike i farmaceuta u zaštiti zdravlja stanovništva.