Procena terapije i komorbiditeta kod pacijenata sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća - Marković, Aleksandra; Kovačević, Milena; Ćulafić, Milica; Roganović, Maša; Jovanović, Marija; Vezmar Kovačević, Sandra; Vučićević, Katarina; Miljković, Branislava (Arhiv za farmaciju, 2022)
Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) je oboljenje sa visokom prevalencom koje karakteriše progresivna, ireverzibilna opstrukcija disajnih puteva često udružena sa pojačanim inflamatornim odgovorom. Simptomi dispneje, kašlja i umora mogu negativno uticati na kvalitet života obolelih. HOBP je često udružen sa drugim hroničnim bolestima što doprinosi njegovom morbiditetu i mortalitetu. Cilj ovog istraživanja je procena terapije u lečenju HOBP i pridruženih komorbiditeta.Sprovedena je opservaciona studija koja je uključila pacijente koji su dolazili u javne apoteke da preuzmu lek na recept za lečenje HOBP. Podaci o pacijentima su prikupljeni popunjavanjem upitnika. Deskriptivna analiza urađena je u programu Microsoft® Office Excel 2010. U istraživanje je uključeno 82 ispitanika, od kojih su brojniji bili muškarci (56,1%). Prosečna starost ispitanika iznosila je 66,1±10,6, sa prosečnim trajanjem bolesti 10,2±3,8 godina. Najveći broj (89%) primenjivao je kombinovane inhalacione preparate (antiholinergik+β-agonista), antiholinergik 46,3%, salbutamol 24,4%, teofilin/aminofilin 26,9%, inhalacioni kortikosteroid 11.0%, antibiotike 14,6% i oralne kortikosteroide 4,9%. Čak 97,6% pacijenata imao je pridruženu hroničnu bolest - broj komorbiditeta po pacijentu 1-5. U 73,8% slučajeva je u pitanju hipertenzija, 21,3% imalo je astmu, i 12,2% dijabetes ili srčanu slabost. Primenom mMRC (modified Medical Research Council) skale za procenu dispneje, vrednosti ≥2 imalo je 53,7% ispitanika što ukazuje na slabo kontrolisanu bolest. Skoro četvrtina pacijenata bila je hospitalizovana zbog egzacerbacije (23,2%), 53,7% vakcinisano protiv gripa, 3,7% protiv pneumokoka. Oko trećina ispitanika bili su pušači (35,4%). Uzimajući u obzir zastupljenost komorbiditeta u ovoj populaciji i složenost terapije, savetovanje i praćenje od strane farmaceuta moglo bi značajno doprineti sprečavanju potencijalnih terapijskih problema.