Bezbednosni profil imunosupresiva: naša iskustva - Ćulafić, Milica (Arhiv za farmaciju, 2022)
Farmakoterapija nakon transplantacije jetre podrazumeva kombinovanu primenu imunosupresivnih lekova koji preveniraju odbacivanje grafta (inhibitor kalcineurina, antimetabolit i kortikosteroid) i profilaksu antibioticima, antiviroticima i antimikoticima. Osim potencijalno prisutnih komorbiditeta pre transplantacije, javljaju se i metaboličke komplikacije/hronična stanja kao posledica dugotrajne imunosupresije. Imajući na umu kompleksnost postransplantacione terapije i farmakokinetički profil lekova, interakcije su očekivane. Studija je imala za cilj detektovanje bezbednosnog profila imunosupresiva, uključujući i procenu lek-lek interakcija. U studiji su učestvovali pacijenti koji se prate na Klinici za gastroenterologiju i hepatologiju, Kliničkog centra Srbije, nakon transplantacije jetre, od novembra 2015. do novembra 2019. Pregledani su medicinska dokumentacija i laboratorijski izveštaji u periodu od tri meseca posle transplantacije. Zabeležene su neželjene reakcije na lekove (NRL). Interakcije su analizirane primenom dve baze podataka: Lexicomp i Epocrates. Uključena su 54 pacijenta starosti 44,7±12,3, zabeležena 252 kontrolna pregleda/hospitalizacije. Prosečan broj lekova po pacijentu bio je 7. Opisane su NRL kao posledica primene takrolimusa: hipomagnezemija (90,3%), infekcije (22,2%), nefrotoksičnost (18,7%); mikofenolat mofetila: leukopenija 20,2%, porast laktat dehidrogenaze 11,1%, dijareja 5,4%; everolimusa: hiperholesterolemija 25,0%, hipertrigliceridemija 12,3%. Identifikovan je broj potencijalnih interakcija u Lexicompu (225 D; 12 X) i Epocratesu (543 pratiti/modifikovati; 139 izbegavati). Prepoznavanje, upravljanje i prevencija NRL uključujući i pravovremeno rešavanje lek-lek interakcija predstavlja značajan aspekt nakon transplantacije jetre u poboljšanju dugoročnog ishoda. Neophodno je često terapijsko praćenje lekova, identifikacija kliničkih znakova i parametara, te optimizacija terapije za svakog individualnog pacijenta. Transplantacioni klinički farmaceuti stoga imaju važnu ulogu u multidisciplinarnom transplantacionom timu (1).