Pilot istraživanje: Sindrom izgaranja među zaposlenima u farmaceutskom sektoru u Srbiji i Republici Srpskoj - Janjić, Želimir; Zdjelar, Branislava; Gaković Ranisavljević, Estela; Novaković, Radojka; Arsić, Tanja (Arhiv za farmaciju, 2022)
Sindrom izgaranja na poslu definiše se kao rezultat hroničnog stresa na radnom mestu koji nije uspešno razrešen. Cilj ovog istraživanja je da sagleda stavove zaposlenih u farmaceutskom sektoru o izgaranju na poslu, i da ispita faktore koji vode do izgaranja u različitim populacionim grupama (i kod farmaceuta i tehničara) u Srbiji i Republici Srpskoj. Anonimna anketa sprovedena je putem društvenih mreža u maju i junu 2022. Praćeni su socio-demografski parametri, a korišćen je Maslak upitnik o izgaranju sa 22 pitanja (prevedeno na srpski) da bi procenio sindrom izgaranja među zaposlenima. Microsoft Excell je korišćen za statističku analizu rezultata. U anketi je učestvovalo 184 ispitanika, od čega su preko 92% činile žene, i 66,3% su bili u grupi srednjih godina (31-50). 17,4% (32) su bili farmaceutski tehničari, a ostali su imali fakultetsko i poslediplomsko obrazovanje iz farmacije. 156 od 184 (85%) je zaposleno u javnim apotekama. Većina anketiranih je iz Srbije (52,2%). 88% smatra da je imalo sindrom izgaranja u proteklih godinu dana, i oko 40% veoma često razmišlja o promeni posla. Ispitanici su najčešće osećali emocionalnu iscrpljenost zbog svakodnevnog rada sa pacijentima (53% nekoliko puta nedeljno i češće); ali većina (65%) veruje da je imala pozitivan uticaj na druge kroz svoj rad gotovo svakodnevno. Zaključak ove pilot studije je da postoji velika šansa da zaposleni u farmaceutskom sektoru imaju sindrom izgaranja i u Srbiji i u Republici Srpskoj. Ipak, neophodna su dalja istraživanja sa većim i homogenijim uzorcima kako bi se procenio nivo izgaranja među različitim podgrupama.