Učestalost gojaznosti kod studenata - Antonić, Roland; Ilić Udovičić, Dragana; Vasić, Aleksandra; Damnjanović, Danijela; Popović, Kosana; Jevtić, Ivana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Gojaznost predstavlja faktor rizika za mnoge zdravstvene poremećaje, a u studentskoj populaciji postaje sve veći zdravstveni problem. Cilj istraživanja bio je da se proveri učestalost gojaznosti među studentskom populacijom i prisustvo poremećaja spavanja kao faktora rizika za nastanak gojaznosti. Istraživanje je sprovedeno tokom 2018/2019. godine na Odseku za medicinske i poslovno-tehnološke studije u Šapcu. Ispitivanu grupu činilo je ukupno 173 studenta sve tri godine studija, prosečne starosti 22,87±1,68 godina. Ispitanicima su određeni indeks telesne mase i obim struka, a za procenu navika korišćen je upitnik. Prema indeksu telesne mase, ukupno 28,57% studenata prve godine bilo je predgojazno, dok je njih 10,20% bilo gojazno. U drugoj godini 22,92% studenata bilo je predgojazno, dok u trećoj godini je zabeležen najmanji procenat predgojaznih njih 14,47% i 2,63% gojaznih. Prosečno trajanje spavanja studenata je 7,87±0,63 sati dnevno, nije evidentirano prisustvo poremećaja sna. Veća učestalost gojaznosti i predgojaznosti nađena je kod ispitanika muškog pola. Visokorizične vrednosti obima struka registrovane su kod 9,20% muških ispitanika. Gojaznost je najviše prisutna kod studenata studijskog programa Gastronomija. Dobijeni rezultati ukazuju na potrebu edukacije studenata i savremenog dijagnostikovanja i lečenja ove bolesti.