Inhibicija α-amilaze in vitro i in vivo hipoglikemijski efekat metanolnog ekstrakta herbe Alchemilla viridiflora Rothm. - Radović Selgrad, Jelena; Ušjak, Dušan; Milenković, Marina; Kundaković-Vasović, Tatjana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Suvi metanolni ekstrakt (DER 3,95:1) nadzemnih delova u cvetu Alchemilla viridiflora Rothm., Rosaceae, dobijen nakon sukcesivne ekstrakcije cikloheksanom i dihlormetanom, sadrži visok nivo polifenola, tanina (3,74%), uglavnom elagnih, i flavonoida (0,30%), heksozida kvercetina i kemferola. Pokazuje ACE inhibitornu i anti-Helicobacter pylori aktivnost in vitro. Na osnovu podataka o tradicionalnoj upotrebi herbe A. vulgaris, najčešće korišćene Alchemilla vrste, u lečenju dijabetesa, ispitivan je uticaj navedenog ekstrakta A. viridiflora na aktivnost α-amilaze in vitro i na snižavanje nivoa glukoze u krvi kod pacova. Uticaj na aktivnost α-amilaze procenjen je primenom metode sa 3,5-dinitrosalicilnom kiselinom. Ekstrakt A. viridiflora u dozama od 50, 100 i 200 mg/kg, p.o., aplikovan je pacovima sa dijabetesom izazvanim streptozotocinom tokom 20 dana, a nivoi glukoze u krvi i težina pacova su praćeni u određenim vremenskim intervalima tokom trajanja tretmana. Ekstrakt je inhibirao aktivnost α-amilaze, a vrednost IC50 iznosila je 5,47±0,30 mg/mL. Doza od 200 mg/kg značajno je smanjila nivo glukoze u krvi nakon 10 (32,2%) i 20 dana tretmana (38,3%). Efekat ove doze bio je sličan efektu referentnog leka, glibenklamida. S druge strane, doza od 100 mg/kg značajno je povećala nivo glukoze do 10. dana (50,5%) a do značajnog poboljšanja, tj. sniženja nivoa šećera od 51,2% dovela je tek nakon 10 dana. Telesna težina bila je u korelaciji sa promenama nivoa šećera u krvi. Doza od 50 mg/kg nije imala statistički značajan efekat. Rezultati ukazuju na značajan potencijal herbe A. viridiflora u lečenju dijabetesa, što mora biti potvrđeno dodatnim studijama, a aktivni sastojci identifikovani.