Žene u medicinskim misijama na srpskim ratištima (1912-1918) - Žikić, Milena; Arsić, Jasmina; Stojkov, Svetlana; Jovanović Lješković, Nataša (Arhiv za farmaciju, 2022)
Za vreme balkanskih i Prvog svetskog rata, Kraljevina Srbija je bila suočena sa nedostatkom sanitetskog personala, koji je nadoknadila medicinskim misijama iz inostranstva. Cilj rada je prikazati učešće žena u redovima stranih medicinskih misijama na srpskim ratištima. U radu je primenjena metoda istorijske analize uz korićenje primarnih i sekundarnih izvora podataka. U toku balkanskih ratova u Srbiji su boravile evropske medicinske misije iz Švedske, Norveške, Britanije, Rusije, Ugarske, Rumunije, Francuske, Češke, Švajcarske, Austrije i dr. Posebno mesto u redovima stranih misija činile su žene, koje su se za poziv bolničarke, medicinske sestre i lekarke obrazovale. Od ukupno 80 studentkinja na Švajcarskom medicinskom fakultetu u Cirihu 77 je bilo iz Rusije. Rezultati ovakvog odaziva nalaze se u činjenici da je Rusija od 19. veka postala poznata po velikom broju žena lekara. Za vreme Velikog rata, prema raspoloživim podacima, Srbija je angažovala blizu 2.000 medicinskih misija iz inostranstva, pri čemu je zapažen dolazak žena iz istočne i zapadne Evrope, kao i sa udaljenih kontinetata Amerike i Australije. Takođe, istorijski izvori potvrđuju i na prisutnost apotekara u medicinskim redovima. Analizirani podaci upućuju na činjenicu da je žena u ulozi lekarke, medicinske sestre i bolničarke pružala medicinsku pomoć srpskoj vojsci u ratnim okolnostima, od poljske do glavne bolnice, i dala ogroman doprinos ratu.