Znanje i stavovi studenata farmacije u vezi sa virusom hepatitisa B - Vrekić, Petar; Milošević Georgiev, Andrijana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Većina svetske populacije pati od mnogih virusnih infekcija, koje su postale veliki teret za javno zdravlje. Hepatitis B je potencijalno fatalna bolest uzrokovana virusom hepatitisa B (HBV), koja se može sprečiti imunizacijom. S toga je cilj rada bio procena znanja i stavova studenata farmacije, Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu o HBV. Sprovedene su dve prospektivne studije preseka tokom 2017. i 2022. godine, pomoću namenski kreiranog upitnika. U istraživanju je učestvovalo ukupno 583 studenata, 300 studenata 2017. i 283 studenta 2022. godine. Studenti ženskog pola su činili 77% tj. 80% ispitanika. 24% odnosno 20% znalo je koje vrste hepatitisa postoje, dok 25% tj. 35% smatra da je vakcinu primilo na rođenju. 97% odnosno 98% smatra da kao budući zdravstveni radnici treba da imaju znanja o prevenciji polno prenosivih infekcija, poput HBV, dok 18% tj. 16% smatra da to znanje već poseduje. Osim toga, nešto više od polovine ispitanika (57% vs 58%) bi se vakcinisalo protiv HBV. Četvrtina ispitanika 2017. odnosno petina 2022. smatra da je znanje koje je steklo na fakultetu o prenosu infekcije HBV adekvatno. Dobijeni rezultati pokazuju da se znanje studenata farmacije o HBV smanjilo 2022. godine u odnosu na 2017. iako se na fakultetu pridaje sve veći značaj ovoj temi. Međutim, ohrabrujuće je povećanje broja studenata koji bi se vakcinisao protiv HBV. S toga potrebno je dodatno naglasiti značaj edukacije studenata farmacije o merama rizika i prevencije, ali i povećati svest o prednostima vakcinacije.