Vrednost telefarmacije – sadašnji troškovi i buduće uštede - Lakić, Dragana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Kombinacija informacionih i komunikacionih tehnologija u pružanju farmaceutske zdravstvene zaštite može predstavljati moguće rešenje u doba deficita zdravstvenih profesionalaca i povećanih troškova. Telefarmacija uključuje usluge poput izbora leka, naručivanja, izdavanja, izrade, informacije o leku, savetovanje pacijenata i monitoring terapije, koje se pružaju pacijentima koji se nalaze na drugoj lokaciji. Brojne studije ukazuju na moguće kliničke efekte telefarmacije poput lake dostupnosti zdravstvenim uslugama pogotovo u udaljenim i ruralnim sredinama, porast zadovoljstva pacijenata kao rezultat dostupnosti u ruralnim sredinama, efektivno savetovanje pacijenata, smanjenje broja neželjenih reakcija na lek, smanjenje grešaka prilikom izdavanja leka i bolje dokumentovanje izvršenih intervencija farmaceuta. Međutim, telefarmacija ponekad može biti zahtevna za implementaciju. Započinjanje pružanja usluga putem telefarmacije (hardwere, software, tehnološka infrastruktura, pokrivenost internetom i operativni troškovi) može predstavljati značajno finansijsko opterećenje bilo za pojedinca bilo za zdravstveni sistem u celini. I pored potrebe za inicijalnim ulaganjem, dokazi iz literature pokazuju da je razvoj telefarmacije jeftiniji u odnosu na otvaranje klasične apoteke. Kliničke prednosti, pre svega prevencija neželjenih reakcija i grešaka prilikom izdavanja leka, mogu biti prevedene u moguće buduće uštede. Pored toga, uvođenje telefarmacije doprinosi redukciji troškova i time što primenom ovakve tehnologije jedan farmaceut može obezbediti dostupnost na različitim mestima i veću geografsku pokrivenost. Telefarmacija doprinosi i uštedama novca i vremena i kod samih pacijenata.