Procena zdravstvene pismenosti u populaciji hroničnih pacijenata primenom FCCHL upitnika - Šesto, Sofija; Lević, Marija; Milošević Georgiev, Andrijana; Stanojlović, Marijana; Radojković, Jovana; Radojičić, Milica; Femić, Ivana; Bogavac - Stanojević, Nataša; Krajnović, Dušanka (Arhiv za farmaciju, 2022)
Zdravstvena pismenost (HL) je važna odrednica zdravlja, koja ima značajnu ulogu u upravljanju hroničnim bolestima i terapijom. Cilj ovog istraživanja je bila procena funkcionalne, komunikativne, kritičke i ukupne HL i procene razlika u nivoima pismenosti kod hroničnih pacijenata. Studija preseka na uzorku u zdravstvenim ustanovama (apoteke, domovi zdravlja) urađena je u gradskoj i ruralnoj sredini tokom 2021/2022 godine, korišćenjem validirane verzije FCCHL upitnika, kojim je procenjena HL, u odnosu na: godine, pol, mesto stanovanja, hronično oboljenje, bračni status, broj dece, stepen obrazovanja, radni status, pušenje i samoprocenu zdravlja. U uzorku od 349 hroničnih pacijenata, dominanirale su žene (58,2%) i dijabetičari (71,9%). Iako je većina (87,1%) pokazala adekvatnu HL, postoje razlike među pacijentima prema nivoima HL, osim prema polu i pušačkom statusu. Najmanje je razlika u odnosu na nivo funkcionalne HL, a najviše je razlika pokazano kod kritičke HL. Hronični pacijenti koji su imali veći stepena obrazovanja, stanuju u Beogradu, roditelji i koji žive u braku (χ2= 28,36, p < 0,001, χ2= 4,19, p < 0,05, χ2 = 6,56, p < 0,05, χ2 = 14,99, p < 0,05, redom), bili su statistički značajno višeg nivoa kritičke HL. Zaključujemo da se primenom FCCHL upitnika mogu otkriti razlike u nivoima ne samo ukupne HL, već što je značajnije kritičke i interaktivne prismenosti, što bi trebalo da bude u fokusu daljih istraživanja. Ovi rezultati mogu biti od značaja kliničarima u praksi da lakše uoče pacijente kojima je potrebna pomoć u vezi sa upravljanjem i primenom informacija radi bolje kontrole bolesti.