Prehrambene arome i esencije iz apoteke Joanović - Dželajlija, Darko; Milošević Georgiev, Andrijana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Sima T. Joanović kupio je apoteku od Ambrozi Šandora koja se nalazila u zgradi stare opštine u Debeljači. U apoteci su pored veoma razvijene polu-industrijske proizvodnje galenskih, kozmetičkih i parfimerijskih preparata izrađivane i prehrambene arome i esencije što nije bio slučaj sa drugim apotekama. Esencije su izrađivane u galenskoj laboratoriji od 1910 do 1945. godine. Ove prehrambene esencije i arome su prodavane na veliko i malo u prodavnicama robe široke potrošnje kao i pouzećem. Apoteka je naročito bila poznata po proizvodnji esencija za različite vrste ruma, rakija, likera i aroma za bezalkoholna osvežavajuća pića. Od rum esencija naročito su bile poznate esencije za Jamaika, Kingston i Demara rum. Veoma su bile tražene esencije za izradu rakija hladnim postupkom. Esencije za izradu likera bile su traženi artikal, apoteka je proizvodila čitavu paletu različitih esencija. Od aroma za izradu bezalkoholnih osvežavajućih pića apoteka je proizvodila limun, narandžu, jagodu, malinu, kabezu, ananas i dr. Apoteka je štampala i uputstva za izradu prehrambenih proizvoda korišćenjem ovih esencija i aroma koje su deljene potrošačima. Ova uputstva su kao posebna atrakcija izbacivana iz aviona na poznatim velikim vašarima koji se još uvek održavaju u Debeljači.