Novi biomarkeri u procjeni rizika za razvoj preeklampsije - Antonić, Tamara; Ardalić, Daniela; Vladimirov, Sandra; Marković, Gorica; Cabunac, Petar; MIhajlović, Marija; Miković, Željko; Stefanović, Aleksandra (Arhiv za farmaciju, 2022)
Uprkos značajnom napretku u poboljšanju ishoda trudnoće poslednjih decenija, predviđanje rizika i terapija preeklampsije su još uvijek veliki izazovi u kliničkoj praksi. Cilj ove studije je bio ispitivanje biomarkera koji se ne koriste u rutinskoj praksi u proceni rizika za razvoj preeklampsije. U studiji je učestvovalo 90 žena sa visokorizičnim trudnoćama, od kojih je 20 razvilo preeklampsiju do kraja trudnoće. Biohemijski parametri su određivani između 12. i 13. nedelje gestacije. Rezultati studije su pokazali da su žene koje su razvile preeklampsiju imale više koncentracije latosterola, markera sinteze holesterola (p <0,05), inflamatornih proteina - monocitnog hemoatraktantnog proteina-1 (MCP-1) i rezistina (p < 0,01, oba), kao i aktivnost enzima paraoksonaze-1 (PON1) (p <0,05). Binarna logistička regresiona analiza je pokazala da su više koncentracije latosterola, MCP-1, rezistina i PON-1 povezane sa razvojem preeklampsije. Da bi se utvrdilo da su parametri koji su se u univarijantnoj analizi pokazali značajnim, nezavisni prediktori preeklampsije, primjenili smo multivarijantnu regresionu analizu. U model su ušli klinički parametri koji se uobičajeno koriste u procjeni rizika (starost i indeks tjelesne mase majke, srednji arterijski pritisak i protok krvi kroz matericu), latosterol, MCP-1, rezistin i PON-1. MCP-1 i rezistin su se istakli kao značajni nezavisni prediktori preeklampsije. Pokazana je odlična dijagnostička tačnost ispitivanog modela (AUC=0,859). Rezultati ove studije su ukazali na značaj multimarkerskog pristupa u procjeni rizika za razvoj preeklampsije.