Mehanička svojstva i dugotrajna stabilnost novih lipidnih formulacija sa simvastatinom - Ćetković, Zora; Vasiljević, Ivana; Cvijić, Sandra; Vasiljević, Dragana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Mešanje odabranih tečnih samomikroemulgujućih sistema (SMEDDS) sa kopolimerima metakrilne kiseline (Eudragit®) dovodi do očvršćavanja uzoraka i formiranja čvrstih, rastegljivih, transparentnih sistema. Cilj ovog rada je bio ispitivanje mehaničkih svojstva i dugotrajne stabilnosti novih lipidnih sistema sa simvastatinom (SV). Lipidne formulacije su izrađene mešanjem tečnih SMEDDS (10% oleoil makrogol-6 glicerida i 90% kaprilokaproil makrogol-8 glicerida/makrogol-15-hidroksistearat, u 3 odnosa: 1:1, 2:1 i 3:1) i Eudragit® S100 ili kombinacije Eudragit® S100/Eudragit® L100 (u odnosu 1:1). Odnos SMEDDS/polimer bio je 2:1, m/m. Uzorci sa SV su izrađeni rastvaranjem SV (5%) u tečnim SMEDDS i mešanjem sa kopolimerima metakrilne kiseline u navedenom odnosu. Sprovedena su ispitivanja mehaničkih osobina i dugotrajne stabilnosti izrađenih lipidnih formulacija. Rezultati su pokazali da povećanje koncentracije kaprilokaproil makrogol-8 glicerida dovodi do povećanja vrednosti sile penetracije (F1 S100–F3 S100 = 5,83-7,22 N i F1 SL100-F3 SL100 = 4,20-5,99 N). Uzorci sa SV su bili mekši, u poređenju sa uzorcima bez lekovite supstance. Takođe, uočeno je da uzorci sa polimerom Eudragit® S100 imaju veće vrednosti sile penetracije, u poređenju sa formulacijama koje sadrže kombinaciju Eudragit® S100/Eudragit® L100. Posle šest meseci skladištenja uzoraka na sobnoj i povišenoj temperaturi, sadržaj SV je neznatno smanjen (manje od 5%). Ova studija je pokazala da nove lipidne formulacije izrađene sa većom koncentracijom kaprilokaproil makrogol-8 glicerida i sa Eudragit® S100 polimerom imaju veće vrednosti sile penetracije i prihvatljivu dugotrajnu stabilnost, što je od značaja za razvoj lipidnih formulacija željenih karakteristika.