Uslovi rada diplomiranih farmaceuta u apotekama u Republici Srbiji - Ćirović, Tijana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Cilj rada je ukazati na probleme farmaceutske struke iz ugla diplomiranih farmaceuta/magistara farmacije u apotekama, sa osvrtom na uslove rada. Istraživanje je sprovedeno u maju 2022. godine na 180 diplomiranih farmaceuta/magistara farmacije širom Srbije. Korišćen je upitnik, koji je elektronski prosleđen ispitanicima. Uzorak je obuhvatio zaposlene iz pojedinačnih apoteka i manjih lanaca, kao i zaposlene u velikim sistemima apoteka (42% su činili zaposleni u sistemima sa preko 100 apoteka, dok su 19,9 % činili ispitanici manjih ustanova, do 10 apoteka). Većina se izjasnila da ima mesečnu neto zaradu veću od 81 000 RSD (62,1%), od kojih 48,5 % zarađuje od 91 000 do 110 000 RSD. 78,5% anketiranih se izjasnilo da rade sami u smeni, bez kolega tehničara. S tim u vezi, 70,5% je reklo da nema vremena za polučasovnu pauzu, bez prekidanja, tokom rada. Na pitanje da li rade više od 48 sati nedeljno, 40,7% je odgovorilo potvrdno. 78% kolega se izjasnilo da često rade vikendom i/ili praznikom. Svega 12,4% diplomiranih farmaceuta posvećuje više vremena savetovanju pacijenata od administrativnih i tekućih poslova. Trećina anketiranih (29%) je delimično ili potpuno nezadovoljna uslovima rada, a čak 74% njih bi napustilo posao u apoteci čim se ukaže bolja prilika. Rezultati ankete ukazuju da postoji potreba za unapređenjem uslova rada u apoteci. Rad na kompetencama i edukacijama farmaceuta, ali i popravljanje drugih, opštih uslova rada kao što su: više slobodnih dana vikendom, manje radnih dana tokom praznika, adekvatan broj zaposlenih, veće zarade, dovelo bi do poboljšanja motivacije i zadovoljstva zaposlenih.