Jonizacija farmakološki aktivnih jedinjenja u micelarnim rastvorima različitog naelektrisanja kao simulirajućih sistema biomembrana - Popović Nikolić, Marija; Popović, Gordana; Nikolić, Katarina (Arhiv za farmaciju, 2022)
Ispitivanje jonizacije lekova neophodno je za predviđanje farmakološkog ponašanja i farmakokinetičkih parametara. Međutim, raspodela ravnotežnih oblika može biti drugačija od očekivane ako se procena izvodi samo na osnovu pKa vrednosti definisanih isključivo u “čistoj” vodi. Zato je potrebno ispitati jonizaciju lekova i u uslovima koji simuliraju prisustvo bioloških membrana, kao što su micelarni rastvori surfaktanata. U ovoj studiji, pKa vrednosti farmakološki aktivnih jedinjenja (antihipertenzivi, antimikrobni lekovi, antihistaminici), bez i u prisustvu anjonskih (SDS), katjonskih (CTAB) i nejonskih (TX-100, Brij 35) micela, određene su potenciometrijski, pod istim eksperimentalnim uslovima (temperatura 25°C i jonska sila 0,1 M NaCl). Eksperimentalni rezultati analizirani su u programu Hyperquad. Značajna pomeranja protolitičkih ravnoteža (∆pKa) uočena su u slučaju aromatične amino (od -1,99 do +1,44), alifatične amino (od -2,80 do +0,87) i karboksilne grupe (od -0,92 do +1,90). Izraženiji uticaj na promenu jonizacije uočen je u prisustvu anjonskih i katjonskih u odnosu na nejonske micele. Promena raspodele ravnotežnih oblika u prisustvu micela zapažena je na biofarmaceutski značajnim pH vrednostima (1,2; 4,5; 6,8; 7,4), pri čemu je sadržaj jonizovanih formi promenjen u opsegu od -74% do +66% u odnosu na “čistu” vodu. Rezultati pokazuju da se jonizacione grupe lekova uključuju u interakcije sa polarnom ili naelektrisanom površinom micela što se može potencijalno razmatrati u kontekstu uticaja na jonizaciju u fiziološkom uslovima. Nije uočen uopšten obrazac jonizacije lekova u micelarnoj sredini iz čega sledi da je neophodno eksperimentalno ispitati jonizaciju svakog pojedinačnog jedinjenja u prisustvu micela.