Tečno-čvrsti sistemi: Od izazova u razvoju formulacije do poboljšane biološke raspoloživosti - Aleksić, Ivana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Sve je više lekovitih supstanci koje su slabo rastvorljive u vodi što predstavlja veliki izazov u razvoju formulacija čvrstih farmaceutskih oblika lekova. U cilju prevazilaženja problema vezanih za nisku biološku raspoloživost, tokom poslednjih decenija razvijeni su brojni pristupi. Većina ovih metoda podrazumeva primenu složenih i/ili energetski zahtevnih tehnoloških procesa (npr. različite tehnike za izradu čvrstih disperzija). Od kraja 1990-tih godina ideja o prevođenju rastvora/suspenzije lekovite supstance u prašak suvog izgleda razvijana је od pristupa pod nazivom “powdered solution technology” do tečno-čvrstih sistema (engl. liquisolid systems) kao jednostavnijeg, ekonomičnijeg i ekološki prihvatljivijeg postupka u poređenju sa uobičajeno primenjivanim metodama za poboljšanje biološke raspoloživosti. Izrada tečno-čvrstih sistema podrazumeva prevođenje disperzije lekovite supstance (poželjno rastvora) u neisparljivom, hidrofilnom, tečnom vehikulumu u prašak koji, pored dobre protočnosti, ima i prihvatljiva svojstva pri kompresiji, koja su neophodna za izradu tableta ili kapsula. Razvoj novih, visokoporoznih ekscipijenasa je dodatno povećao interesovanje istraživača i mogućnost za širu primenu ove tehnike. Brojna istraživanja su pokazala potencijal ove nove metode da poveća in vitro brzinu rastvaranja, a neke studije su potvrdile i poboljšanu biološku raspoloživost različitih slabo rastvorljivih lekovitih supstanci iz tečno-čvrstih formulacija. Dodatno, ispitivana je mogućnost primene ove metode kao pristupa za izradu oralno-disperzibilnih tableta, preparata sa modifikovanim oslobađanjem, kao i čvrstih farmaceutskih oblika sa tečnim biljnim ekstraktima. Nedavna istraživanja se odnose na ispitivanje ponašanja ovih sistema pri kompresiji o čemu do sada nema dovoljno znanja, kao i na pronalaženje novih rešenja kako bi se prevazišla ograničenja vezana za primenu ove tehnologije u slučaju visokodoziranih lekovitih supstanci.