Saliva kao alternativna biološka tečnost za terapijsko praćenje mikofenolne kiseline kod pacijenata sa transplantiranim bubregom - Kundalić, Ana; Stefanović, Nikola; Živanović, Slavoljub; Veličković-Radovanović, Radmila; Catić-Djordjević, Aleksandra (Arhiv za farmaciju, 2022)
Mikofenolna kiselina (MPA) je jedan od najčešće primenjivanih lekova za prevenciju odbacivanja grafta nakon trasplantacije bubrega. U cilju optimalne imunosupresije, sprovodi se terapijsko praćenje koncentracije MPA u plazmi. Imajući u vidu učestalost uzorkovanja, isplativ i neinvazivan način uzorkovanja, saliva se poslednjih godina sve više ispituje kao alternativa plazmi. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati korelaciju između koncentracije MPA u plazmi i salivi kod pacijenata sa transplantiranim bubregom i mogućnost primene salive za terapijsko praćenje MPA. Pacijenti sa transplantiranim bubregom (prosečne starosti 44,33±11,45 godine) su primali 720-1440 mg MPA dnevno (u obliku natrijumove soli). Prikupljeno je 23 uzoraka plazme i salive na kraju doznog intervala za određivanje najniže koncentracije (C0) MPA. Uzorci plazme i salive su centrifugirani na 3000 obrtaja/min, tokom 15 minuta i čuvani na -80°C do analize. Plazma C0 koncentracije MPA određene su validiranom metodom tečne hromatografije visokih performansi. Za određivanje C0 MPA koncentracije u salivi razvijena je metoda LC-MS (kombinacija tečne hromatografije i masene spektrometrije) sa limitom detekcije 5 ng/mL. Plazma C0 koncentracija MPA izražena u vidu srednje vrednosti ± standardna devijacija (5,24±2,19 µg/mL) bila je oko 100 puta veća nego u salivi (55,53±24,75 ng/mL), što se može objasniti činjenicom da je u plazmi analizirana ukupna frakcija, a u salivi slobodna frakcija MPA. Prosečna C0 koncentracija MPA u salivi je u dobroj korelaciji sa plazma koncentracijom (r=0,8474). Dobra korelacija između C0 koncentracija MPA u salivi i plazmi omogućava da se saliva primenjuje kao alternativa plazmi, posebno za praćenje slobodne frakcije MPA kod pacijenata sa transplantiranim bubregom.