Analiza uticaja izbora masne faze i prisustva kurkumina na stabilizacioni sloj nanoemulzija korišćenjem elektron paramagnetne rezonantne spektroskopije - Djoković, Jelena; Demisli, Sotiria; Papadimitriou, Vassiliki; Xenakis, Aristotelis; Savić, Snežana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Stabilizacioni sloj nanoemulzija utiče na njihovu stabilinost i sudbinu nakon in vivo primene. Cilj ovog rada je bilo proučavanje dinamike monosloja surfaktanata u nanoemulzijama sa različitim masnim fazama (sojinim / ribljim uljem), kao i dobijanje informacija o lokalizaciji kurkumina, aktivne supstance sa brojnim potencijalnim benefitima, korišćenjem tehnike elektron paramagnetne rezonantne (EPR) spektroskopije. Formulacije su analizirane EPR metodom uz pomoć tri različite spinske probe: 5-, 12- i 16-doksistearinske kiseline (DSA), kako bi se istražila dinamika stabilizacionog sloja na različitim dubinama. Rezultati su pokazali da izbor masne faze ima krucijalnu ulogu ne samo na strukturu nanoemulzionih kapi, već i na lokalizaciju aktivne supstance. Dodatak kurkumina doveo je do promene rotaciono korelacionog vremena (τR), naročito kod 5-DSA spinske probe, kod nanoemulzija sa obe masne faze, ukazujući na lokalizaciju u stabilizacionom sloju, ali uz suprotan efekat. U nanoemulzijama sa sojinim uljem, dodatak kurkumina povećava mobilnost spinske probe, što je praćeno padom τR vrednosti sa 2,18±0,60 ns na 1,66±0,61 ns, ukazujući na nastanak manje rigidnog stabilizacionog sloja, dok je u nanoemulzijama sa ribljim uljem doveo do formiranja rigidnije stabilizacione strukture, uz povećanje τR sa 1,19±0,10 ns na 2,96±0,81 ns i sa 1,63±0,13 ns na 2,27±0,19 ns, kod 5-DSA i 12-DSA, respektivno. Zaključak ove studije je da se kurkumin nalazi u stabilizacionom sloju nanoemulzija, ali da njegov uticaj zavisi od izbora masne faze, kao i da ima posebni stabilzacioni efekat u nanoemulzijama sa ribljim uljem.