Pregled legislative Republike Srbije u oblasti fenomena sekundarnih žrtava kod farmaceuta zaposlenih u javnim apotekama - Zimonjić, Ivana; Marinković, Valentina; Odalović, Marina (Arhiv za farmaciju, 2022)
Usled globalnih promena, učešća novih tehnologija, pritisaka vezanih za učinak i vremenske okvire, farmaceuti u javnim apotekama se suočavaju sa uticajem neželjenih ishoda farmaceutske zdravstvene zaštite na lično zdravlje i psihičko blagostanje, što se u literaturi opisuje kao fenomen sekundarnih žrtava. Cilj ovog rada je pregled regulative Republike Srbije radi sagledavanja propisa koji uređuju zaštitu farmaceuta u situacijama nastalim kao posledica incidenta pri pružanju zdravstvene zaštite. U periodu januar 2022. - maj 2022. pretraživani su sajtovi: Ministarstva zdravlja, Farmaceutske komore, Paragrafa i Pravno informacionog sistema, po ključnim rečima: bezbednost pacijenata, bezbednost zdravstvenih radnika, regulativa, farmaceuti. Rezultati pretrage su pokazali da propisi štite pacijente, dok zdravstveni radnici kao sekundarne žrtve nisu pravno zaštićeni. Bezbednost pacijenata regulisana je kroz: Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, Pravilnik o načinu prijavljivanja, prikupljanja i praćenja neželjenih reakcija na medicinska sredstva. Zaštita zdravstvenih radnika regulisana je iz aspekta uslova na radu, uključujući i međuljudske odnose, a kroz: Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, Zakon o sprečavanju zlostavljanja, Pravilnik o pripravničkom stažu i stručnom ispitu zdravstvenih radnika i saradnika, Vodič DAP i Etički kodeks farmaceuta Srbije. Na sajtu Farmaceutske komore Srbije, postoji sekcija pod nazivom „Prijavi nasilje“ koja omogućava i popunjavanje Upitnika o nasilju nad zdravstvenim radnicima u Srbiji. Kritičkim sagledavanjem iz više aspekata, zaključeno je da oblast zaštite farmaceuta i drugih zdravstvenih radnika u ovom kontekstu nije detaljno regulisana, da je fenomen u našoj regulativi nov i da postoji prostor za diskusiju prilikom donošenja buduće regulative.