Procena tehnike inhalacije farmaceuta u primarnoj zdravstvenoj zaštiti - fokus na inhalatore za suvi prašak - Jovanović, Marija; Roganović, Maša; Kovačević, Milena; Ćulafić, Milica; Vučićević, Katarina; Vezmar Kovačević, Sandra; Milenković, Branislava; Miljković, Branislava (Arhiv za farmaciju, 2022)
Lečenje astme i hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP) zahteva optimalnu upotrebu inhalatora. Farmaceuti imaju značajnu ulogu u edukaciji pacijenata o pravilnoj upotrebi inhalatora, uključujući inhalatore za suvi prašak (eng. Dry Powder Inhalers, DPI). Cilj studije je bio da se procene i uporede veštine demonstracije farmaceuta za DPI pre i posle edukacije. U studiju su uključeni samo farmaceuti bez prethodne obuke za pravilnu upotrebu inhalatora. Skor farmaceuta je procenjen na početku i nakon obuke za pravilnu upotrebu 5 tipova DPI. Učesnici su dobijali 1 poen za svaki od četiri pravilno izvedenih koraka. Statistička analiza je izvršena korišćenjem SPSS programa (verzija 25). Wilcoxon test je korišćen za poređenje rezultata pre i posle edukacije. Prosečan skor nakon obuke bio je 3,8±0,57 za sve tipove DPI. Uočena je statistički značajna razlika (p<0,05) u postignutim skorovama pre i posle obuke farmaceuta uzimajući u obzir 594 ​​poređenja. U 575 slučajeva skor je bio viši nakon obuke, u samo 2 slučaja skor je bio niži, dok je u 17 slučajeva bio izjednačen. Ukupna stopa greške za prvi korak (priprema uređaja) bila je 2,86%, za drugi korak (izdisaj) 4,71%, za treći korak (udisaj) 6,73% i za poslednji korak (zadržavanje daha) 5,56%. Rezultati ukazuju da je obuka unapredila veštine farmaceuta u vezi sa tehnikom primene DPI. To može doprineti boljoj kontroli astme i HOBP, nakon edukacije pacijenata. Ovo je posebno važno imajući u vidu da su farmaceuti najpristupačniji zdravstveni radnici.