Efekti akutne primene mukoadhezivnih bukalnih filmova sa propranolol-hidrohloridom u animalnom modelu esencijalne hipertenzije - Kurćubić, Ivana; Vajić, Una-Jovana; Cvijić, Sandra; Crevar, Milkica; Ibrić, Svetlana; Miloradović, Zoran; Mihailović-Stanojević, Nevena; Ivanov, Milan; Karanović, Danijela; Jovović, Djurdjica; Djuriš, Jelena (Arhiv za farmaciju, 2022)
Mukoadhezivni bukalni filmovi mogu poboljšati apsorpciju lekovite supstance produžavajući vreme zadržavanja lekovitog preparata na bukalnoj sluznici. Cilj studije je bila komparativna procena hemodinamskih efekata i farmakokinetike propranolol-hidrohlorida (PROP) nakon bukalne i peroralne primene kod sponatano hipertenzivnih pacova. Spontano hipertenzivni pacovi su podeljeni u 3 grupe: I (kontrolna) grupa je dobila 0,5 mL vode gastričnom sondom, II grupa je dobila tabletu sa trenutnim oslobađanjem sa 10 mg PROP gastričnom sondom i III grupa je dobila mukoadhezivni bukalni film sa 10 mg PROP. Filmovi su pripremljeni korišćenjem polietilenoksida, hidroksipropilmetilceluloze i polivinilalkohola kao film-formirajućih polimera sa mukoadhezivnim svojstvima. Pacovima su mereni sistolni (SP) i dijastolni krvni pritisak (DP), srčana frekvencija (SF), a neprostornom farmakokinetičkom analizom izračunati su parametri PROP: Cmax, tmax i AUC0→24. Mukoadhezivni bukalni filmovi su pokazali superiornost u odnosu na tablete sa trenutnim oslobađanjem u pogledu stepena apsorpcije PROP (AUC0→24: 69,64 µgh/ml naspram 24,61 µgh/ml). Tmax vrednost je bila značajno veća kod mukoadhezivnih bukalnih filmova što ukazuje na produženo oslobađanje PROP i duži terapijski efekat (71,19 h naspram 29,73 h). Između II i II grupe pacova nema statistički značajne razlike u vrednostima Cmax (4,74 µg/ml naspram 7,11 µg/ml). Mukoadhezivni bukalni filmovi izazivaju izraženije i dugotrajnije smanjenje pre svega SF (smanjenje od 28-51% u trajanju od 10 minuta do dvanaestog sata ispitivanja), ali i SP i DP (između 15-30% od prvog do šestog sata ispitivanja) u odnosu na tablete sa trenutnim oslobađanjem. Pripremljeni mukoadhezivni bukalni filmovi omogućavaju zaobilazak/smanjenje ekstenzivnog metabolizma prvog prolaza kroz jetru i posledično poboljšavaju terapijski efekat PROP.