Zdravstvena edukacija mladih kroz vršnjačku edukaciju - Milošević Georgiev, Andrijana; Krajnović, Dušanka; Brzaković, Jelena; Stević, Ivana; Marinković, Valentina (Arhiv za farmaciju, 2022)
Vršnjačka edukacija (VE) je efikasnija strategija za poboljšanje zdravlja adolescenata od tradicionalnih metoda (npr. obuka od strane nastavnika). Pored poboljšanja znanja, u vezi sa različitim zdravstvenim pitanjima unapređuju se verovanja, stavovi i ponašanja među studentima. Analizirali smo koje su pozitivne i negativne strane VE iz ugla studenata, kao i u kojoj meri su studenti zainteresovani za vršnjačke edukacije. Studija preseka je sprovedena u novembru i decembru 2020. godine na uzorku studenata Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu (N=145), korišćenjem namenski kreiranog upitnika. Dominantno je bilo osoba ženskog pola (83,4%). Kao najznačajniju pozitivnu stranu 44,8% ispitanika navodi bolju upućenost u problematiku i način razmišljanja vršnjačkih edukatora. Kao glavni nedostatak, najveći broj ispitanika (97,8%) navodi nedovoljno iskustva i obučenost vršnjačkih edukatora. Studenti bi voleli da budu edukatori (51,3%), najviše na temu prevencije bolesti, promocije zdravlja i zdravih stilova života (20,3%). Rezultati pokazuju da je studenti imaju pozitivne stavove prema vršnjačkoj edukaciji što je potrebno dalje istraživati posebno zbog značaja u periodu adolescencije.