Podrška u odvikanju od pušenja - nova ili stara uloga farmaceta - Milošević Georgiev, Andrijana (Arhiv za farmaciju, 2022)
Apoteke su najzastupljenije zdravstvene ustanove u jednom društvu. Neke od njiihovih brojnih prednosti u vezi sa javnim zdravljem su duže radno vreme i mogućnost dobijanja saveta bez prethodnog zakazivanja posete, u skorije vreme se sve veći broj zemalja aktivno uključuje u promociju javno-zdravstvenih usluga u apotekama. Kroz pregled radova prikazano je da se farmaceuti lagodnije osećaju prilikom pružanja usluga u vezi sa lekovima, nego sa javnim zdravljem. U Ujedinjenom Kraljevstvu su aktivnosti usmerene ka odvikavanju od pušenja najučestalija javno-zdravstvena aktivnost farmaceuta. Pušenje predstavlja težak oblik zavisnosti. Prestanak pušenja je veliki izazov. Mnoge države dozvoljavaju farmaceutima da započnu terapiju ili procenjuju uspeh prestanka i nadgledaju neželjene reakcije. Prema stavovima studenata farmacije u Srbiji, apoteka jeste mesto gde treba da se pruža javno-zdravstvena usluga (98,7%), dok 59,7% ispitanika smatra da je tamo potrebno uvesti i uslugu odvikavanja od pušenja. Opšta javnost (80,3%) veoma se slaže da bi javno-zdravstvene aktivnosti trebalo da budu sastavni deo apotekarskih usluga. Uslugu odvikavanja od pušenja opšta populacija podržava u procentu od 36,7%, dok je farmaceuti podržavaju u 49,2%. Mišljenja studenata farmacije, opšte javnosti i farmaceuta ukazuju na pozitvan stav o novom i modernom modelu farmaceuta, koji svakako uključuje usluge javnog zdravlja. Pre pilot implementacije ovih farmaceutskih usluga u apoteke, potrebno je identifikovati i otkloniti glavne prepreke.