Značaj određivanja akrilamid monomera u anjonskom poliakrilamidu koji se koristi za prečišćavanje vode namenjene za ljudsku upotrebu - Djordjević, Marija; Stanković, Marija; Stanisavljev, Ana; Tadić, Marinela (Arhiv za farmaciju, 2022)
Rad obuhvata analizu bezbednosti uzoraka anjonskih poliakrilamida koji se koriste kao flokulanti za prečišćavanje vode namenjene za ljudsku upotrebu, sa aspekta sadržaja zaostalog monomera akrilamida, a za koje je uspostavljeno pravilo obavezne analize pre njihovog ulaska u pogone za prečišćavanje vode u okviru vodovoda. Procena bezbednosti definisana je standardom SRPS EN 1407:2011 (EN 1407:2008)-Hemikalije koje se koriste za prečišćavanje vode namenjene za ljudsku upotrebu-Anjonski i nejonski poliakrilamidi. Smatra se da je osnovni mehanizam toksičnosti akrilamida izazivanje oksidativnog stresa. Kod ljudi je dokazano njegovo neurotoksično dejstvo, dok je reproduktivna toksičnost, genotoksičnost i karcinogenost dokazana samo na životinjama. Referentna metoda za određivanje akrilamid monomera definisana je Standardom SRPS EN 1407:2011, po kome je i definisan kriterijum za maksimalno dozvoljenu koncentraciju i iznosi 200 mg/kg u gotovom proizvodu. Ispitivanje obuhvata ekstrakciju prisutnog zaostalog akrilamid monomera smešom metanol/voda (80/20) i njegovo određivanje HPLC tehnikom na koloni Synergi Polar-RP 4 mm 3,0x150 mm, P.N. 00F-4336-Y0, Phenomenex,USA; Protok: 0,4 mL/min; Mobilna faza: voda:acetonitril (96:4). Redovnom analizom uzoraka anjonskih poliakrilamida pre njihog korišćenja u pogonima za prečišćavanje vode namenjene za ljudsku upotrebu, pokazala je dobar kvalitet ovih proizvoda, s obzirom da je samo dva uzorka u poslednjih jedanaest godina bilo neispavno zbog povećanog sadržaja akrilamid monomera, ali je njihova upotreba zbog pravila službene kontrole bila sprečena. Kontrola zaostalog akrilamid monomera u uzorcima flokulanata na bazi anjonskog poliakrilamida je neophodna da se ne bi prekoračila maksimalno dozvoljena koncentracija akrilamida u vodi za piće koja je definisana Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće i iznosi 0,25 µg/L.