Procena bezbednosti analiziranog nakita u pogledu migracije nikla na tržištu Srbije - Stanković, Marija; Stanisavljev, Ana; Djordjević, Marija; Janković, Milica; Piperin, Vesna (Arhiv za farmaciju, 2022)
Rad obuhvata analizu bezbednosti uzoraka nakita u pogledu migracije nikla zbog opšteg trenda nošenja nakita kao ukrasa na telu i u probušenim delovima tela, kao i činjenice da je nikl uzročnik alergijskog kontaktnog dermatitisa. Procena bezbednosti je usaglašena sa REACH Direktivom i regulisana je Pravilnikom o ograničenjima i zabranama proizvodnje, stavljanja u promet i korišćenja hemikalija. Referentna metoda ispitivanja oslobađanja nikla iz svih sastavnih delova koji se postavljaju u probušene delove ljudskog tela i artikala predviđenih da dođu u direktan i duži kontakt sa kožom definisana je standardom SRPS EN 1811:2016. Ispitivanje obuhvata predhodno potapanje uzorka u migracioni rastvor znoja pH vrednosti 6,5 ± 0,05 tokom 7 dana na 30 0C. Sadržaj nikla u migracionom rastvoru znoja određuje se tehnikom ICP-OES. Maksimalno dozvoljena količina oslobođenog nikla u proizvodima koji se stavljaju u probušene delove ljudskog tela mora biti manja od 0,2 µg/cm2 nedeljno, a u proizvodima koji su namenjeni direktnom i dugotrajnom dodiru sa kožom ne sme biti veća od 0,5 µg/cm2 nedeljno. Među oko 200 analiziranih uzoraka nakita u poslednjih 5 godina ustanovljeno je da je 10% bilo neispravno zbog povećane migracije nikla. Najveći broj analiziranih uzoraka nakita zadovoljio je postavljene kriterijume bezbednosti zadate važećim nacionalnim pravilnicima i standardima. Međutim, zabrinjavajuće je da i dalje postoji značajan broj uzoraka koji ne zadovoljava postavljene kriterijume, s obzirom da su kriterijumi za migraciju nikla iz nakita postavljeni još amandmanom Direktive 76/769/EEC 30. juna 1994. godine koja je preteča REACH Direktive.