Faktori rizika za nastanak lek-lek interakcija kod pacijenata sa psihijatrijskim poremećajima - Ranković, Anica; Milentijević, Iva; Janković, Slobodan (Arhiv za farmaciju, 2022)
Kod pacijenata sa mentalnim bolestima često su prisutna i druga hronična oboljenja. Iz tog razloga, mnogi pacijenti sa psihijatrijskim poremećajima koristeveći broj lekova. Sa povećanjem broja lekova, povećava se mogućnost nastanka lek-lek interakcija i pojave posledičnih neželjenih efekata. Cilj ove studije bio je da se identifikuju najčešće potencijalne interakcije lekova kod pacijenata sa psihijatrijskim poremećajima uz determinisanje faktora od uticaja. Istraživanje je dizajnirano kao retrospektivna opservaciona i prospektivna kohortna studija, sprovedena na Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ u Beogradu. Baze Medscape®, Epocrates® i Lexicomp® su korišćene za otkrivanje potencijalnih interakcija između lekova. U studiji je učestvovalo 511 pacijenata, starosti 44,63 ± 11,81 godina. Prosečan broj potencijalnih lek-lek interakcija po pacijentu iznosio je 5,9 ± 4,7 pretragom Medscape baze, zatim 8.2 ± 5.4 pretragom Epocrates baze i 8.5 ± 5.1 primenom Lexicomp baze. Sva tri korišćena pretraživača identifikovala su sledeće faktore rizika za nastanak lek- lek interakcija: CRP, broj farmakoloških podgrupa, broj propisanih lekova, ukupan broj dijagnoza evidentiranih u toku hospitalizacije, prisustvo antiepileptika, antibiotika, antacida, vitamina u terapiji, broj prisutnih komorbiditeta, kao i farmaceutski oblik, dozu i način primene leka. Brojne druge studije su dokazale pozitivnu koleraciju između potencijalnih interakcija lekova, primene većeg broja lekova, dužine hospitalizacije i većeg broja pridruženih oboljenja kod pacijenata (1,2). Otkriveni faktori rizika će poslužiti za definisanje subpopulacije pacijenata sa visokim rizikom za nastanak lek-lek interakcijai za uvođenje monitoringa za rano otkrivanje interakcija.