Percepcija farmaceuta o pružanju usluge pacijentima sa glavoboljom u primarnoj zdravstvenoj zaštiti - Homšek, Ana; Jovanović, Marija; Roganović, Maša; Kovačević, Milena; Ćulafić, Milica; Vezmar Kovačević, Sandra; Vučićević, Katarina; Miljković, Branislava (Arhiv za farmaciju, 2022)
Kako glavobolje predstavljaju jedno od najčešćih onesposobljavajućih stanja u svetu,1 a mogu se lečiti lekovima koji se izdaju bez recepta, uloga farmaceuta u zbrinjavanju ovih pacijenata prepoznata je kao veoma značajna. Cilj istraživanja bio je da se ispitaju percepcije farmaceuta u primarnoj zdravstvenoj zaštiti o pružanju usluge pacijentima, kao i o sprovedenoj edukaciji specijalizovanoj ka glavoboljama. Podaci su prikupljani putem ankete, prilagođene prema prethodnom radu2 i obrađeni u programima SPSS i Microsoft Excel. Popunjavanju ankete pristupilo je 43 farmaceuta iz primarne zdravstvene zaštite (90,7% žene, raspon godina 27-64). Provera pouzdanosti ankete potvrđena je upotrebom Cronbach-ovog testa (αB = 0,727; αC = 0,880). Najveći broj anketiranih farmaceuta smatra da pažljivo sluša pacijente sa glavoboljom (65% uvek, 27,9% često), interakcije uvek proverava čak 44,7%, dok o pravilnoj primeni leka njih 86,04% uvek posavetuje pacijenta. Međutim, 34,88% prijavljuje da nikada ne kontaktira lekare ukoliko je lek skup, ne refundira se ili izaziva neželjenu reakciju koja ograničava primenu, a 32,55% samo ponekad to učini. Većina farmaceuta smatra da je edukacija korisna za bolje razumevanje pacijenata i savetovanje o glavoboljama (97,67-100%), dok nešto manji procenat (93,02%) smatra da je edukacija korisna da lakše prepoznaju pacijenta sa migrenom i upute ga lekaru. Percepcija većine farmaceuta je da savetuje pacijente o terapiji glavobolje i bez prethodne edukacije, ali da bi uz edukaciju usluga koju pružaju bila kompletnija. Rezultati studije upućuju da buduće edukacije treba fokusirati na unapređenje komunikacije sa lekarima.