Nestašice lekova-rizici i rešenja - Miljković, Nenad (Arhiv za farmaciju, 2022)
Nestašice lekova predstavljaju značajan rizik po uspostavljanje kontinuiteta terapije pacijenta, uključujući i terapiju antibioticima, pospešujući antimikrobnu rezistenciju i povećanje finansijskih izdataka tokom njihovog prevazilaženja (1-2). Ovo istraživanje za cilj ima identifikaciju, procenu i gradaciju rizika, koji dovode do grešaka tokom antimikrobne supstitucije usled nestašica u evropskim bolnicama. Zdravstvena analiza vrste i ishoda grešaka je sprovedena u šest bolnica u Ausrtiji, Belgiji, Grčkoj, Hrvatskoj, Srbiji i Španiji u toku 2018. i 2019. godine. Multidisciplinarni timovi su učestvovali u određivanju procesa, tipa i uzroka greške u procesu antibiotske supstitucije usled nestašice leka, kao i predlogu korektivnih mera za prevazilaženja grešaka. Ozbiljnost, verovatnoća i hazard skor (HS) za svaku grešku/uzrok je analiziran putem IBM SPSS Statistics®. Analizom je identifikovano 74 vrste grešaka, od kojih 53 sa HS iznad 8 na osnovu ozbiljnosti i verovatnoće greške, usled nedostatka podataka o dostupnim antibioticima i neodgovarajućoj IT podršci. Ozbiljnost grešaka se razlikovala pre i nakon primene korektivnih mera u bolnicama u Grčkoj, Hrvatskoj i Srbiji (p < 0.005). Verovatnoća grešaka se razlikovala u svim bolnicama (p < 0.005) pre i nakon primene korektivnih mera za implementaciju. Najveći broj grešaka je identifikovan u bolnici u Hrvatskoj (46), a najniži u bolnici u Španiji (16). Predložene korektivne mere su uticale na smanjenje vrednosti HS i pojavu grešaka. Uvođenje struktuirane razmene informacije o nestašicama antibiotika i sprovođenju terapijske supstitucije, te uvođenje elektronskog propisivanja lekova, kao i kontinuirana provera zaliha lekova na bolničkim odeljenjima dovode do smanjenja HS i do 83%.